Magyar gazdaság

A visszaesés enyhítésére koncentrál az MNB

Nagy Márton, az MNB alelnöke szerint a potenciális GDP megőrzéséhez a vállalatok hóna alá kell nyúlni és megoldani a háztartások likviditási gondjait.

A jegybank szerint a likviditási krízist a bankrendszerben, a vállalati és háztartási körben is kezelni kell – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A hitelmoratórium a legjobb lépés a cégek és a családok megmentésére – az NHP esetén is moratóriumot hirdetett az MNB – ugyanis a reálgazdaság leállása által okozott likviditási sokkot a bankrendszerre teszi át,

ennek mérete 3600 milliárd forint lehet teljes kihasználtság esetén.

Likviditásbővítéssel segítene a Magyar Nemzeti Bank

Az MNB a pénzügyi piaci feszültségek enyhítése érdekében további likviditásbővítő intézkedésekről döntött. A jegybanknál 2-3 százalékos növekedéssel és 2,6-2,8 százalékos inflációval számolnak idén.

Ezt a sokkot az MNB átvállalja bankrendszeri szinten, ugyanis korlátlan likviditást nyújt a hitelintézeteknek és felkészülnek egyes bankok likviditási problémáinak kezelésére. Fontos kérdés, hogy mi történik a felgyülemlett hátralékokkal, Nagy Márton szerint nem kellene tőkésíteni, hanem a hátralévő futamidőre egyenletesen osszák szét a bankok, ez a megoldás a moratórium 80 százalékos kihasználtsága mellett 40 milliárd forint veszteséget jelent a magyar hitelintézeteknek.

Az új repó eszközök teljes mértékben új likviditást jelentenek a bankrendszernek, ráadásul korlátlan mértékben állnak a hitelintézetek rendelkezésére – húzta alá Nagy Márton.

Nemcsak a hitelezést, hanem az állampapírpiacot is stabilizálják az új eszközök. A repó kamatozás fix, ami kiszámíthatóságot biztosít a bankoknak. A repó igénybevétele feltétel nélküli.

Fotó: Reviczky Zsolt

A kötelező tartalék nem teljesítését az MNB nem szankcionálja, vagyis ezt is likviditásként használhatják a bankok. A hozamgörbe felfelé tolódott az elmúlt időszakban, azonban az MNB döntésének nyomán korrigáltak.

Bizalmi válságot jelent a koronavírus miatt kialakult helyzet, amivel a legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk, meddig áll majd fenn – mondta Nagy Márton.

A bizalmi válság mára pénz és árupiaci válsággá lépett elő, ami a vállalatok egy csoportjára hatott, a jövőben a munkaerőpiacra, a háztartásokra és a vállalatok többi részére is hathat. Nagy Márton kijelentette:

a potenciális megőrzéséhez a vállalatok hóna alá kell nyúlni és megoldani a háztartások likviditási gondjait.

A koronavírus minden ágazatot elérhet, azonban a turizmust, a szállítást, a járműipart eléri, és várhatóan az IT-szektorra is hatása lesz – magyarázta az MNB alelnöke.

A konjunktúraindexek bezuhantak, ami a gyengén teljesítő gazdaságot vetíti előre. A globális turizmus lefagyott,

könnyen előfordulhat, hogy a 2008-as válságot is meghaladja az ágazat visszaesése.

Az előrejelzések napról napra romlanak, mind az USA, mind az eurózóna recesszióba süllyedhet. 100-150 éve nem látott alacsony hozamokat látunk,

akár 10 évre is negatív lehet a reálkamat.

A devizapiaci mozgások jelentősek, 5-10 százalékos kilengés sem egyedülálló. A válság elérte a nyersanyagárakat is – utalt az olajárak bezuhanására Nagy Márton, az élelmiszerek azonban már világszinten is emelkedtek.

A negy jegybankok jelentős lazításokról döntöttek, és a régiós központi bankok is a pénzkínálat bővítésével veszik fel a kesztyűt a válsággal – hívta fel a figyelmet a jegybank-alelnök. A kamatok a régióban a legalacsonyabbak annak ellenére, hogy az MNB tegnap nem változtatott a kamatfeltételeken.

A fiskális politika is megmozdult,

a jellemzően hitelgarancia-programokkal, bérpótlékkal, adókedvezménnyel és vállalati adókedvezménnyel élénkítik a piacokat.

Magyarországon még nincsenek tényadataink a gazdaság megtorpanásáról, azonban a nagy autóipari leállások, az elbocsátások, a beszállítói hálózatok zavara egyaránt azt mutatja, hogy probléma van – sorolta a kedvezőtlen jeleket az alelnök.

A turizmus a korábbi szint 10-20 százalékára is visszaeshet és nem élelmiszer típusú kiskereskedelem is megsínyli. A jegybank “V” alakú kilábalásra számít – hangsúlyozta Nagy Márton, hozzátéve: a járványhelyzet alakulása ezt akár jelentősen rosszabb, “U” alakú válsággá is fokozhatja, sőt, “L” alakú, felpattanás nélküli forgatókönyv is elképzelhető.

Nem nyúlt az alapkamathoz az MNB

Nem változtatott a 0,9 százalékos szintjén kedden a monetáris tanács, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

 

krízis koronavírus devizapiac MNB bankrendszer
Kapcsolódó cikkek