Magyar gazdaság

Az optimisták szerint is visszaesés jön

A piaci szolgáltatások az első negyedévben még jól teljesíthettek, azonban az év egészében minden szektorban mérséklődés várható.

Az első negyedévben még nőhetett a gazdaság teljesítménye éves alapon, a második negyedévben ez már nem valószínű – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. A kiskereskedelem az első két hónapban jelentősen bővült, ez a szektor lehet a legerősebb az első három hónapban, különösen az élelmiszer és az online árusítás teljesített kiemelkedően. „Az információ, kommunikáció ágazatban is növekedésre számítunk” – tette hozzá.

Az ipar, bár az első két hónapban nem teljesített rosszul, márciusban már vélhetően gyengébb eredményt tudott felmutatni, elsősorban a hosszú ellátási láncokkal dolgozó autóiparban.

A szórakoztatóipar szintén kedvezőtlen helyzetbe került a negyedévben, és sokat csökkenhetett a teljesítménye. Az építőipar stagnálhatott vagy kismértékben zsugorodhatott. Regős Gábor a turizmusban szemmel látható visszaesésre számít már az első negyedévben is.

Illusztráció – Fotó: Földi D. Attila / VG

A Kopint-Tárki elemzése 1 százalékos növekedést prognosztizál a január–márciusi időszakra 2019 azonos időszakához viszonyítva. Az egész negyedévben az előző évhez képest csak a piaci szolgáltatások teljesítménye emelkedik ki mintegy 2 százalékkal.

Az előrejelzés szerint a háztartások fogyasztása ezzel párhuzamosan 4 százalékkal haladhatja meg a 2019 azonos időszakit. A második negyedévben jelentős, akár 20 százalékos éves alapú visszaesés is bekövetkezhet, ha elhúzódik a járványhelyzet – derült ki a gazdaságkutató prognózisából.

Ha a járvány a nyár közepén-végén lecseng, és az év utolsó harmadában megindul a konszolidáció, akkor a bruttó hazai termék (GDP) 2020-ban 5,5 százalékkal zsugorodhat. Az év végéig elhúzódó pandémia esetén 10 százalékkal csökkenhet a magyar

Regős Gábor a nulla és mínusz 5 százalék közötti gazdasági visszaesést valószínűsíti attól függően, hogy mennyire húzódik el a járvány.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Regős Gábor GDP Századvég 2020 Jaksity György prognózis Q1 Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek