Magyar gazdaság

Vegyes a bérprogram fogadtatása

A cégek üdvözlik a kormányzati hozzájárulást, de annak mértéke és adminisztrációs terhei többeknek csalódást okoztak.

Az ezreket foglalkoztató hazai multinacionális és állami társaságok zöme egyelőre vizsgálja, hogy igénybe vegye-e a kormányzat által kínált munkahelyvédelmi bértámogatást

– ez derül ki az érintett cégek Világgazdaságnak adott válaszaiból. Az Audi üdvözli a gazdaságvédelmi csomagot, és különösen hasznosnak tartja, hogy a magyar kormány más európai országok gyakorlatához hasonlóan részt vállal a munkavállalók bérköltségének kifizetéséből. A mintegy 13 ezer embert alkalmazó győri vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a lehetőséget vizsgálják, és hasonlóképpen nyilatkozott a 4000 fölötti létszámmal rendelkező kecskeméti Mercedes is. Ott hozzátették, továbbra is az a céljuk, hogy hosszú távon biztosítani tudják munkavállalóik munkahelyét és bérét. Az esztergomi Suzuki (itt a statisztikai létszám 3000 körüli) ugyancsak üdvözli a kormány munkahelyek védelmére irányuló intézkedéseit, mint írják: „Tanulmányozzuk a feltételeket, és a támogatás igénybevételének szükségességét.” A szintén 3000 embernek munkád rácalmási Hankook csupán azt erősítette meg, hogy vizsgálják a lehetőségeket.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A nagy kiskereskedelmi láncok a járműipari termelőüzemekhez hasonlóan kivárnak. A Tesco, a Lidl és a SPAR is vizsgálja a bérprogram részleteit, általánosságban viszont megjegyezték, hogy az állami hozzájárulás több ezer munkahely megőrzését támogatja, ezért jelentős segítség.

A Continental csoport jóval kiforrottabb álláspontot ismertetett lapunkkal. „A k+f terület támogatása és a munkaidőkeret módosításának lehetősége előremutató kezdeményezés, azonban a rövidített munkaidővel kapcsolatos szabályozás jelenleg biztosított lehetőségei elmaradnak a várakozásainktól. Bízunk benne, hogy a feltételek még változni fognak, mivel a támogatás a mértékét és az adminisztrációs igényét tekintve a jelenlegi formájában nem jelent érdemi költségmegtakarítást” – húzta alá a körülbelül 8000 dolgozót foglalkoztató társaság.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfő számában olvasható

BKV bértámogatás Continental cégek Wizz Air MÁV Tesco csökkentett munkaidő Waberer’s
Kapcsolódó cikkek