Magyar gazdaság

Megtörik a külföldi tőke beáramlása

Márciusig még úgy-ahogy tartották magukat a Magyarországra érkező nemzet­közi befektetések, de a jövőben már csökkenés prognosztizálható.

Az idei első negyedévben 17 pozitív befektetői döntés született, amelynek eredményeként

333,56 millió euró, átszámítva 112,38 milliárd forint tőkebefektetés valósul meg Magyarországon

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). Ezek a projektek összesen 1434 új munkahelyet teremtenek. A már bejelentett beruházások közül kiemelendő a dán Jysk, illetve a dél-koreai Lotte Aluminium és a Soulbrain fejlesztése. A HIPA jelezte, hogy 2020 első három hónapjának FDI- (külföldi működő tőke) statisztikája nagyságrendileg megegyezik a tavalyi év hasonló időszakáéval, és az aktív tárgyalások száma sem változott jelentősen: továbbra is körülbelül száz döntés előtti projektet kezelnek hatmilliárd eurót meghaladó értékben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Dominic Lee, a Soulbrain pénzügyi igazgatója (b)
MTI/Szigetváry Zsolt

Az ügynökség ugyanakkor kiemelte, hogy a koronavírussal összefüggésben az FDI beáramlásának csökkenése prognosztizálható. A legnagyobb mértékben egyebek mellett a jármű- és a repülőgépiparhoz kapcsolódó szolgáltató vállalatok tevékenysége eshet. Ezeken a területeken a piaci kereslet és a megrendelések csökkentek, a termelési lánc helyenként megszakadt, és gyártási kapacitások is kiestek. A járműipar ráadásul globális átalakuláson megy keresztül, ami eleve kihívások elé állítja a szektort. A világjárvánnyal ez csak fokozódott.

Ezek a cégek jelenleg a válsághelyzet gyors megoldására összpontosítanak, kevésbé fókuszálnak a jövőbeni beruházásaikra. Döntéseiket elhalasztották, de nem állították le véglegesen

– közölte a HIPA. Középtávon viszont arra is lehet számítani, hogy a beszállítói lánc megváltozik, ebből pedig a magyarországi vállalatok akár nyertesen is kikerülhetnek az autógyártókhoz és a fogyasztókhoz való közelség, illetve a kedvező adózási és üzleti környezet miatt.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

hipa külföldi tőke koronavírus FDI 2020 Q1
Kapcsolódó cikkek