Magyar gazdaság

Összehangolt hitelcsomagot hirdetett meg az MFB

Régóta várta a piac a kormányzati hitelprogram részleteit. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a bank történetében példátlanul nagy finanszírozási csomagot állítottak össze.

Régóta várta a piac a kormányzati hitelprogram részleteit. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a bank történetében példátlanul nagy, 1490 milliárd forint összegű finanszírozási csomagot állítottak össze, amely a bankcsoport teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érinti.

A gyors lépésekhez az kellett, hogy az MFB az elmúlt évben átgondolta a stratégiáját, és az is, hogy kipróbált, megbízható partneri körrel dolgozhat.

A csomag a vállalkozások járvány okozta likviditási problémáinak orvoslása mellett az ellátási láncok helyreállítását és a hazai tulajdonban lévő vállalatok megvédését, lehetőségeik bővítését is szolgálja.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A mikro- és kisvállalkozások számára a pénzügyi vállalkozásokon keresztül nyújt finanszírozást a bank, emellett az érintett vállalkozásoknak kínált az MFB Pontokon keresztül nyújtott Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5) forrásait átcsoportosítással növelték meg. A két termék párhuzamosan fut, így arra is van lehetőség, hogy a cég a napi likviditási gondjait az MFB Krízis hitellel orvosolja, ugyanakkor a tervezett beruházást pedig 0 százalékos mellett valósítsa meg, amellyel azért könnyebben kijön a matek.

A nagyobb cégeknek kínált MFB Versképességi Hitelprogram egyértelműen beruházás-centrikus – noha természetesen itt is van lehetőség forgóeszköz-finanszírozásra, sőt akár hitelkiváltásra is.

Az MFB felmérése szerint a likviditással bíró cégek most igyekeznek előnyükre fordítani a járvány miatti kényszerű helyzetet – meglépik azokat a szükséges fejlesztéseket, amivel szintet tudnak lépni.

Emellett a jelenlegi helyzetben arra is fedezetet kell teremteni, hogy a válságállóbb vállalatok átvehessék a kevésbé válságálló cégeket, így csökkentve a válság gazdasági hatásait, s megteremtve a lehetőségét annak, hogy a magyarországi cégek tovább erősödjenek. A kínálatot a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és – az 5 milliárd forint feletti kölcsönök esetében – az MFB saját garanciaterméke egészíti ki, míg a saját forrás hiányát az MFB Csoport négy új tőkeprogramja enyhítheti.

A teljes interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Sipos-Tompa Levente FINANSZÍROZÁS MFB
Kapcsolódó cikkek