Magyar gazdaság

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.

Kínában már részlegesen újraindította termelését az abroncsgyártó Pirelli, a nyugati piacokon pedig a gazdaság minél gyorsabb talpraállítását szorgalmazta a háborús piaci helyzet elkerülésére Marco Tronchetti Provera, a vállalat alelnöke, ügyvezető igazgatója szerdán.

Marco Tronchetti Provera azt mondta, hogy a kínai–olasz nagyvállalat most esik át másodjára a koronavírus-járványon: először kínai gyárait, most pedig európai és amerikai üzemeit érintik a Covid-19 következményei.

Amikor a járvány Kínában tombolt, a csoport termelését – ötezer helyi dolgozóval – először húsz százalékosra csökkentették, majd újraindították. Jelenleg a dolgozóknak naponta kétszer megmérik a lázát, szájmaszkot viselnek és munkavégzés közben is betartatják velük a több mint egyméteres biztonsági távolságot egymástól.

Az Európában és az Egyesült Államokban található Pirelli-gyárak ezzel szemben a járvány miatt teljesen leálltak.

Precedens nélküli, hogy a világ leggazdagabb részét lezárták

– fogalmazott az alelnök. Megjegyezte, nem tart az autópiac zuhanásától, mivel a közlekedési ágazatra és gépjárművekre mindig szükség lesz.

Marco Tronchetti Provera
Fotó: AFP

Az 1872-ben alapított Pirelli alelnöke, ügyvezető igazgatója úgy látta, az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell a kormányok és központi bankok részéről.

Ha az emberek azt érzik, hogy a járvány végetértével ha lassan is, de újraindulhatnak, mert a bankok a segítségükre sietnek, akkor a gazdasági rendszer helyreáll, ha nem is lesz olyan mint korábban. Ha viszont úgy érzik, nincsen pénz, egyedül maradtak és a félelem uralkodik el rajtuk, akkor háborús helyzetre kell számítani

– jelentette ki Marco Tronchetti Provera hangsúlyozva, hogy ez a háború a világháborúnál is kegyetlenebb lesz, mivel a járvány senkivel sem ír alá tűzszünetet.

Kifejtette, az olasz gyáriparosok szövetsége hat százalékos GDP-csökkenéssel számol, amennyiben az olasz gazdaság már húsvét után újraindulhat. Ha az újraindulás későbbi lesz, magasabb lesz a visszaesés is.

Az alelnök lehetőségnek nevezte a járvány utáni időszakot az számára. Hangsúlyozta, hogy Európa képviseli a világ legnagyobb fogyasztói piacát, de eddig nem volt képes egységes gazdasági szerkezet kialakítására. Példaként a megosztott európai energetikai politikát említette.

Sok függ Németországtól, amely reméljük, felismeri a koronavírus-fertőzés teremtette rendkívüli helyzet gazdasági lehetőségeit a közös újrainduláshoz

– mondta Marco Tronchetti Provera.

tőkeinjekció koronavírus Pirelli piacok
Kapcsolódó cikkek