Magyar gazdaság

A Nyugat-Balkánnak lehetőségeket teremt a járvány

Az európai vállalatok egy része a járvány tapasztalataiból okulva közelebbi beszállítókat keres az ázsiaiaknál, és ez nagy lehetőséget teremt a Nyugat-Balkán felzárkózó gazdaságai számára is – mondta a Világgazdaságnak Hargitai Zsuzsanna, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank belgrádi székhelyű régiós igazgatója. Ehhez a régió országainak fel kell gyorsítaniuk az integrációt az Európai Unióval és tovább fejleszteni az infrastruktúrájukat. Ez a folyamat lehetőségeket teremt a magyar cégek számára is.

Az EBRD az utóbbi években növelte a térségnek nyújtott finanszírozást, olyannyira, hogy

a bank támogatta régiók közül egy főre számolva a Nyugat-Balkán kapja a legnagyobb összeget.

Ezt még tovább emelné az EBRD, és ugyanerre lehet számítani az részéről is azon az új gazdasági csomagon keresztül, amelynek részleteit a második félévben dolgozzák ki. A földrajzilag közelebbi beszállítókat kereső cégek már a járvány előtt megjelentek a térségben, és ez az érdeklődés akkor fordul termőre, ha a régió kormányai együttműködést tanusítanak egymással és az Európai Unióval, folytatják a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, és az áruk számára könnyebben átjárhatóvá teszik a határokat – mondta az igazgató.

Fotó: Dermot Doorly / EBRD

A térség belső integrációját célzó „mini-Schengen” együttműködést megtörte a járvány, és hogy közel vannak a választások Észak-Macedóniában és Szerbiában, de a folyamat folytatódhat, és az EU-csatlakozás tárgyalásainak előrehaladása is biztonságot nyújthat a térségben megjelenő európai cégeknek.

Újra megerősödhet a textilipar és a fafeldolgozóipar, újabb befektetések érkezhetnek az autóiparba, és a régióban új szektorként megtelepedhetnek az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalatok.

Lehetőségeket lát az EBRD a közösségi közlekedési eszközök gyártásában is. Európai érdek, hogy bővüljenek a mezőgazdasági és élelmiszeripari kapacitások is a kontinensen – mondta Hargitai Zsuzsanna. A magyar cégek többek közt az infrastruktúra fejlesztésében, például a víz-, szennyvíz- és hulladékkezelő projektekben játszhatnánk szerepet.

A teljes interjú a Világgazdaság keddi számában olvasható

(Címlapkép: Ohrid, Észak-Macedónia – Fotó: Enrico Bottino/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

EBRD EU export Nyugat-Balkán
Kapcsolódó cikkek