Magyar gazdaság

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Az ENSZ 2019 Júliusi jelentése szerint a globális termékenységi ráta nőnként 2,5 gyermek. Habár a népesség növekedési rátája 1990 óta csökken, világszerte így is

140 millió gyermek születik évente.

Nem meglepő, hogy egy gyermek érkezése jelentősen növeli a családi kiadásokat. Az időszakos kisebb költségek mellet, mint élelem, babaruhák vagy pelenka, meg kell említenünk a drágább kiadásokat is, mint babakocsi, kiságy vagy pelenkázóasztal.

A Picodi.com analízis csapata megvizsgálta mennyi az annyi, ha egy gyermek születéséről van szó. A kismama ruháktól és háztartási felszerelésektől egészen a baba első évében felmerülő költségekig.

Drága gyermekek

A bevásárlólista 7 különböző tematikájú kategóriára van osztva. A prémium készlet tartalmazza az alapkészlet darabjait, valamint néhány nem létfontosságú extra terméket is.

Fotó: Picodi

A terhesség ideje alatt a kismamáknak nélkülözhetetlen a gardróbjuk kibővítése is, ami extra költségekkel jár. Az alap kismamaruhák átlagos költsége 88 ezer Ft. A prémium csomag ára, kiegészítve az alapcsomagot néhány extra, a kismamának hasznos termékkel, mint speciális alvópárna, magzati szívverés érzékelő, 13 7000 Ft.

A kórházi csomag, ami tartalmazza a mamának és a babának szükséges kellékeket a kórházi tartózkodás alatt körülbelül 21000 Ft (a prémium verzió 33000 Ft).

A kórházi kelengye lehet a kismama által összekészített, vagy előre csomagolt.

Fotó: Shutterstock

Magától értetődő, hogy az otthon felkészítése az új családtag érkezésére szintén nagy kiadásokkal jár. Gyerekágy ágyneművel, pelenkázóasztal, etetőszék, cumik és bababápolási termékek – mindezek átlagosan 176000 Ft körül mozognak, a prémium csomag néhány extrával pedig 336000 Ft is lehet.

Minden, ami egy kisgyermek szállításához szükséges szintén jelentős költségeket ró a szülőkre.

Egy középszerű, kettő az egyben babakocsi, autósüléssel 120000 Ft.

Azonban egy csúcskategóriás modell, babahordozóval már 256000 Ft-ra emeli a számlát.

A legnagyobb ráfordítást a babaápolási termékek közül a pelenkák képezik. Habár az 1950-es évekből származó találmány megkönnyíti a szülők életét, de egyáltalán nem pénztárcabarát. A babaápolási termékek, kozmetikumok és pelenkák 170000-191000 Ft körülre tehetők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első fél évben kizárólag szoptatást javasol, így minden kiegészítő táplálékot a baba fél éve után ajánlott bevezetni, így is a számla 133000 és kisebb extrákkal 159000 Ft körül mozog.

baba költségek gyermekvállalás születés
Kapcsolódó cikkek