Magyar gazdaság

KSH: 56 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt

A február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal, 56 ezerrel alacsonyabb volt.

A február-áprilisi, három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal, 56 ezerrel alacsonyabb, 4 millió 436 ezer volt – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,2 százalékra csökkent.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot továbbra sem teljes egészében érintették, így hatásai a foglalkoztatási adatokban a korábbinál ugyan markánsabban, de nem teljes egészében jelennek meg – jegyezte meg a KSH.

Áprilisban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 368 ezer volt, az előző hónaphoz képest 73 ezerrel kevesebb,

míg a 15-64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 1,1 százalékponttal, 68,1 százalékra csökkent.

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe / Bús Csaba BCS Petőfi Népe

A február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 174 ezer,

a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt

- jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot továbbra sem teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban ugyan a korábbinál markánsabban, de nem teljes egészében jelennek meg – tette hozzá a KSH.

Áprilisban mintegy 73 ezren veszítették el az állásukat,

közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 19 ezren munkanélkülivé váltak.

Folytatódott az aktívak létszámának zsugorodása

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szerint a friss munkanélküliségi adat még nem fedi le a koronavírussal érintett időszakot, így a KSH adatközléséből érdemi következtetéseket levonni nem lehetséges.

A februári adatokban is a megelőző hónapok folyamatait látjuk visszatükröződni.

A munkanélküliségi ráta a 15–64 éves korosztály körében 3,5 százalékon maradt, vagyis lényegében egy éve tartósan alacsony szinten ragadt a mutató.

Eközben folytatódott az aktívak létszámának zsugorodása, ami az aktivitási rátában is megmutatkozik:

közel 0,5 százalékpontot esett az arány öt hónap alatt és jelenleg 72,5 százalékon áll.

Ezzel párhuzamosan csökkent a foglalkoztatási ráta, vagyis

vélhetően a nyugdíjazások mozgatják ezt a folyamatot.

A tehát 2020 elején a teljes foglalkoztatás környékén mozgott, és várhatóan erről az erős szintről kezd majd el rohamosan romlani a statisztika a következő hónapokban.

A legnagyobb kérdés az, hogy az első körös hatás hány munkavállalót érinthetett Magyarországon.

Amennyiben a kormányzati előzetes becsléseket (30-40 ezer fő) vesszük kiindulási alapnak, úgy a jelenlegi 3,5-ről 4,5 százalékra ugrana a munkanélküliségi ráta.

A következő hónapokban pedig a másodkörös hatások következtében nem elképzelhetetlen, hogy ismételten (remélhetőleg csak átmenetileg) 7-8 százalék közelébe ugorjon a mutató.

Mindeközben most

nagyjából az 1 millió főt közelítheti az otthonról dolgozók létszáma, ami a foglalkoztatottak 22-23 százaléka.

A KSH felmérése szerint 2018 elején (normál ügymenetben) az otthonról dolgozók aránya csupán 3,7 százalék volt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a legfrissebb adatokat értékelve azt mondta: „A munkanélküliségi ráta emelkedése egyértelműen a koronavírus-járvány számlájára írható. A február és április vége közötti három hónapban mért 3,8 százalékos mutató azonban még nem tükrözi teljes mértékben a járvány negatív hatásait. Áprilisban ugyanis a havi munkanélküliségi ráta már túllépte a 4 százalékos szintet.” A következő 1-2 hónapban tovább emelkedhet, így az 5 százalékos szint fölé kúszhat.

A K&H szakembere szerint most még nem lehet pontos prognózist adni a munkaerőpiaci mutatókra, mert még nem teljeskörűek az adatok. „A járvány miatt számos ágazatban voltak elbocsátások, de a munkahelyek megőrzését célzó állami programok, bértámogatási intézkedések, közmunkaprogram tervezett bővítésének hatását csak a következő hónapok adataiból lehet majd látni. Ezek pedig részben ellensúlyozzák az egyre kedvezőtlenebb statisztikákat” – tette hozzá.

Az már most biztosnak tűnik, hogy

a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka részesedése jelentősen növekedni fog a járvány hatására.

A szakember példaként azt mondta, hogy áprilisban az alkalmazottak közel 17 százaléka dolgozott távmunkában vagy „home office”-ban,

ez tízszeres növekedést jelent.

A részmunkaidős foglalkoztatás és távmunka magyarországi aránya alacsony volt nemzetközi összevetésben, 10 százalék alatt volt az elmúlt években,

az uniós átlag pedig 20 százalék körül mozgott.

A járvány miatt viszont hosszabb távon is bővülés várható a magyarországi távmunka és részmunkaidős foglalkoztatás területén.

munkanélküliség KSH aktív kereső foglalkoztatás koronavírus ING
Kapcsolódó cikkek