Magyar gazdaság

Nőhettek a fejlesztések az év elején

Az első negyedévben még nőhetett a bruttó állóeszköz-felhalmozás, az év további részében azonban számos fejlesztés állhat le.

Még 1-2 százalékkal bővülhettek a beruházások az első negyedévben az erőteljes január–februárnak köszönhetően – mondta a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A fejlesztések jelentős lassulásához a tavalyi január–márciusi időszak magas bázisa is hozzájárul, 2019-ben ekkor volt a legjelentősebb, 23,6 százalékos a beruházások bővülése éves szinten. Tavaly év végére már lassult a növekedés, október és december között 6 százalékkal emelkedett a bruttó állóeszköz-felhalmozás. A szakértő hozzátette: a bruttó hazai termék (GDP) növekedése szempontjából semleges lehetett a beruházási szektor. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ugyanakkor a fejlesztések 5 százalékos bővülésére számít az első negyedévben, ami kifejezetten pörgethette a GDP-t. A kedvező előrejelzést elsősorban az otthonról végzett munkához szükséges gépvásárlásokkal indokolja a szakértő: kilőhetett a cégek laptopbeszerzése márciusban, ami a gép- és berendezés beruházásoknak nagy lendületet ad­hatott: a szegmens korábban is a fejlesztések 40 százalékát adta, most akár 5 százalékkal is nőhetett. Bár ezzel párhuzamosan sok beszerzést leállíthattak, ám ez csak részben húzhatta vissza a fellendülő számítógép-vásárlásokat. Az ING Bank elemzője szerint az épületfejlesztések 5 százalék körüli bővülését a stagnáló rendelésállomány és az uniós források kiáramlásának kettőse határozhatta meg. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közli első beruházási becslését.

Az év végéig a visszaeső keresletet a cégek a munkaidő csökkentése mellett a beruházások elhalasztásával, visszamondásával ellensúlyozhatják – figyelmeztet Virovácz Péter. A kutatás-fejlesztés ugyan várhatóan erős marad, ám az eszközbeszerzések, gyártósorépítések és kapacitásbővítések jó része leállhat. A költségvetés egészségügyi beszerzései növelhetik a beruházásokat, a lakásáfa-kedvezmény kifutása miatt eleve mérséklődő otthonépítési kedvet azonban tovább ronthatja a koronaválság miatti bizonytalanság. Az elemző a bruttó állóeszköz-felhalmozás 5 százalékos csökkenésére számít, azonban pesszimista forgatókönyv szerint 15 százalékos csökkenés sem kizárható. Németh Dávid nem tartja valószínűnek a két számjegyű visszaesést, 5 százalékos beruházáscsökkenésre számít. Szerinte a feldolgozóiparban egyértelműen visszaveti a fejlesztési kedvet a csökkenő kereslet, valamint a turizmus-vendéglátás kapacitásbővítése is elmaradhat, amit csak részben ellensúlyozhatnak a zárás alatti felújítások. A szállítás-raktározásban ugyan nem várható újabb fejlesztés, azonban az ellátási láncok rövidülése miatt középtávon többletkapacitások épülhetnek ki. A K&H elemzője szerint a legnagyobb kérdés, hogy az állami megrendelések mennyire pótolják a kieső keresletet.

Négy százalék körüli GDP-csökkenéssel és a beruházások 5 százalékos visszaesésével számolva kedvezőtlen esetben a beruházási ráta 3-4 százalékponttal mérséklődhet – fejtette ki Virovácz Péter. Németh Dávid a gazdaság 5-6 százalékos zsugorodásával számol, ez a fejlesztések 5 százalékos csökkenésével kalkulálva nagyjából stagnáló beruházási rátát eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik