Magyar gazdaság

Satufékezett az építőanyag-piac

Az előrehozott vásárlások miatt 20-25 százalékkal megugró márciusi forgalomról, majd az áprilisi drasztikus visszaesések miatt az év első négy hónapjában összességében már két számjegyű csökkenésről tanúskodik egy felmérés.

Az előrehozott vásárlások miatt 20-25 százalékkal megugró márciusi forgalomról, majd az áprilisi drasztikus visszaesések miatt az év első négy hónapjában összességében már két számjegyű csökkenésről tanúskodik a hazai építőanyag- és építésitermék-gyártók ernyőszervezetének piaci jelentése. Mint Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a Világgazdaságnak kiemelte,

a két számjegyű mérséklődésnek az építésgazdasági teljesítményt vizsgálva éves szinten is nagy a kockázata, a lassulást a fokozatosan felszabaduló kivitelezői kapacitások is jelzik.

Fotó: Kallus György / VG

Csak a fehér falazati és a szálas hőszigetelő anyagok kategóriájában sikerült megtartani 2019 azonos időszakának forgalmát, a többi szegmensben, bár változó mértékű, de szinte kivétel nélküli a csökkenés.

Rendkívüli visszaesésről számoltak be a homlokzati nyílászáróknál, ahol a magánerős építkezések és a lakossági felújítások befékezését jelzi az első negyedévi 5 százalékos mínuszt lejjebb húzó 40-50 százalékos áprilisi keresletcsökkenés.

A piacvesztés az égetett kerámiatéglát gyártóknál 15 százalék körüli, ennél is nagyobb viszont az építőkémiai termékek körében. A kedvezményes lakásáfa kifutását tükrözik a finiselő projektek, ezek miatt a tavalyi bázis szintjén maradt a fehér falazóanyagok forgalma, míg a tetőcserepek részpiacán 10-20 százalék közötti növekedést jeleztek a gyártók.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

felmérés építőanyag méasz építőipar
Kapcsolódó cikkek