Magyar gazdaság

Brüsszelben tárgyalnak a mobilfizetésről

Megalapozatlannak tűnik a Fővárosi Közgyűlésnek az a határozati javaslata, amely egy uniós ítéletre hivatkozva vizsgálná felül, hogy a jövőben is alkalmazandó-e a magyar mobilfizetési szabályozás a fővárosi parkolásüzemeltetésben.

Magyarország folyamatosan tárgyal az Európai Bizottsággal (EB) az ítélet végrehajtásához szükséges lépésekről, és megküldte javaslatait az uniós testületnek – reagált a Világgazdaság érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Lapunk az Bírósága által a nemzeti mobilfizetési rendszer (nmfr) kapcsán hozott döntés ügyében kérte a szaktárca tájékoztatását.

A döntés még 2018 novem­berében született meg, mi­után a bizottságnak a magyar állammal szemben kezdeményezett kötelezettségszegési eljárása nyomán per indult.

Az ITM-nél kiemelték: az ügyben az Európai Unió Bírósága a legfontosabb kérdésekben Magyarországnak adott igazat, több lényegi elem vonatkozásában is elutasítva az EB keresetét. A luxembourgi testület így megerősítette, hogy az nmfr mint egységes mobilfizetési platform jogszerű, és nem sérti az európai uniós jogot.

A bíróság mindössze a rendszer bevezetésekor alkalmazott jogi megoldást vitatta

– mutatott rá a minisztérium.

Fotó: Teknős Miklós – Magyar Nemzet

Az ítélet leszögezte, hogy az nmfr-rel egy átjárható, transzparens szolgáltatás jött létre Magyarországon, és nem adott helyt annak a követelésnek sem, hogy az egységes rendszert fel kell számolni. Ugyanakkor a bíróság a jogszabályi beavatkozás mértékét túlzónak találta, ezért ajánlásokat fogalmazott meg a magyar állam számára.

A kormány levélben rögzítette, hogy kész módosítani a szabályozást, és egyben új szabályozási keretet létrehozni, amelyben az egységes szolgáltatást egy koncessziós rendszerben biztosítanák.

Tavaly szep­temberben a magyar fél hivatalosan is eljuttatta az EB-nek a bírósági ítéletnek való megfelelés koncepció­ját, amely tartalmazta a törvényi és kormányrendeleti szabályozás tervezetét.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság hétfői számában

Budapest Európai Bizottság Nemzeti Mobilfizetési Rendszer Európai Unió Bírósága ITM koncesszió
Kapcsolódó cikkek