Tavaly májushoz képest 5 százalékkal emelkedett, míg az előző havival összevetve 3 százalékkal csökkent a nyers tej havi átlagára – közölte a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézete.
A májusi átlagár 103,09 forint egy kilogrammra vetítve. Az áprilishoz képest mért árcsökkenés oka a fehérjetartalom 0,04 százalékpontos és a zsírtartalom 0,08 százalékpontos romlása, miközben az alapár stagnált.
Nyers tejből az előző havi mennyiségnél 2 százalékkal, a 2019. májusinál 4 százalékkal többet vásároltak föl. Az exportár 91,5 forint volt idén májusban, ami az előző havihoz képest 0,5 százalékos csökkenés, míg az egy évvel korábbihoz képest 1 százalékos árnövekedés.
A kiviteli ár 11 százalékkal volt a termelői átlagár alatt.
Az intézet adatai szerint a nyers tej kiszállított mennyisége 2 százalékkal nőtt 2020 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A feldolgozók 10 százalékkal több nyers tejet exportáltak, a termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele pedig csaknem a háromszorosa volt a feldolgozókénak.
A tejtermékek feldolgozói árának emelkedése ugyanakkor jelentősebb volt az alapanyagénál. A hazai előállítású tehéntúró és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej feldolgozói értékesítési ára egyaránt 12 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 10 százalékkal, a natúr vajkrémé 9 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé pedig
8 százalékkal nőtt. Ugyancsak drágult – 7 százalékkal – a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej. A natúr és a gyümölcsös joghurt, a trappista sajt, a kefir és a tejföl 6, az ömlesztett sajt 3, az adagolt vaj pedig 1 százalékkal került többe 2020 májusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej áfát is tartalmazó fogyasztói ára egyaránt 10 százalékkal, a trappista tömbsajté pedig 6 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.
A világ jelentős tejpiaci szereplői közül nemzeti valutában kifejezve Új-Zélandon 6 százalékkal emelkedett a nyers tej termelői ára, míg az Európai Unióban 2 százalékkal, az Egyesült Államokban pedig jelentős mértékben, 19 százalékkal csökkent 2020 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára a 13. és a 25. hét között, a cheddar sajté a 17. és a 25. hét között egyaránt 16 százalékkal csökkent. Ezzel ellentétes mozgás volt a sovány tejpor piacán, ott a 19. és 25. hét között 8 százalékkal csökkent az ár, a teljes tejpor viszont ugyanebben az időszakban 3 százalékkal drágult.
A nyers tej spotpiaci ára a 19–25. hét között Olaszországban 23 százalékkal 36,75 euróra emelkedett 100 kilogrammra számítva. Hollandiában is jelentős volt az áremelkedés: egy héttel tágabb időszakban 28 százalékos drágulást mértek.
Érték a tartósság
A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek – állapította meg egy kutatás. A veszélyhelyzet ugyan nem változtatta meg az élelmiszer-vásárlással kapcsolatos alapvető fogyasztói szokásokat, ám a vásárlás módja, a vásárlást befolyásoló tényezők preferenciasorrendje módosult. Felértékelődtek a rövidebb értékesítési utak. Pozitív, hogy a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek nagyobb mértékben jelentek meg a bevásárlókosarakban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.