Magyar gazdaság

Keményen védik az egységes piacot

Újabb lépéseket jelentett be az Európai Unió védekezésül a tisztességtelen külföldi verseny miatt. Az intézkedések főleg a kínai állami cégek ellen irányulnak.

Új fegyvereket vet be az Európai Bizottság a tiltott külföldi állami támogatások ellen, amelyek piactorzító hatása egyre erősebben jelentkezett az utóbbi években. A javaslatokat tartalmazó, úgynevezett fehér könyvet tegnap fogadta el a testület, ezt szeptember 23-án előbb nyilvános konzultációra bocsátják, majd elkészítik a törvénytervezetet, amelyet jövőre terjesztenek elfogadásra az Európai Tanács és az Európai Parlament elé.

A Politico értékelése szerint ez az eddigi legagresszívabb lépés Brüsszel részéről a tisztességtelen külföldi verseny megfékezésére.

Egyebek között lehetővé válik, hogy az EU büntetést szabjon ki, megakadályozza vállalatok felvásárlását, vagy egyenesen kitiltson cégeket nyilvános tenderekből, ha bebizonyosodik, hogy tiltott állami támogatással jutottak tisztességtelen előnyhöz.

A tervezet szerint a már az EU-ban működő vállalatoknak értesíteniük kell a bizottságot, ha három év alatt 200 ezer eurónál nagyobb szub­venciót kaptak. Előfordulhat, hogy az érintetteknek el kell adniuk a részvényeiket, csökken­teniük kell piaci részesedésüket, vagy pénzbüntetést kapnak.

Fotó: Kenzo Tribuillard/AFP

A bizottságot értesíteni kell minden olyan esetről is, amikor külföldiek legalább 35 százalékos szavazati jogot kívánnak szerezni 100 millió eurónál nagyobb forgalmú uniós cégben, ha korábban legalább 10 millió eurónyi állami támogatást kaptak.

Ha ezt nem teszik meg, Brüsszel büntetést szabhat ki, vagy megvétózhatja az üz­letet. Az intézke­dések elsősorban a kínai állami vállalatokat célozzák, de érinthetik az amerikai, az orosz és a Brexit után a brit cégeket is, bár a fehér könyvben természetesen egyik országot sem nevezik meg.

Margrethe Vestager versenyjogért felelős biztos a fehér könyv bemutatásakor hangsúlyozta, hogy az európai piac nyitott, és szorosan összekapcsolódik a világ többi részével, azonban a bizottságnak megfelelő eszközökre van szüksége ahhoz, hogy megvédje a tiltott szubvenciók torzító hatásától.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság csütörtöki számában!

Európai Unió tiltott állami támogatás egységes piac
Kapcsolódó cikkek