Magyar gazdaság

A vártnál jobban emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Az uniós tagállamok közül havi szinten csak Bulgáriában nem emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők által vártnál kedvezőbben alakult az euróövezet kiskereskedelmi forgalma májusban.

Az statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 17,8 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 5,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők havi szinten szerényebb, 15 százalékos növekedést, éves összevetésben nagyobb, 7,5 százalékos visszaesést vártak.

Az Európai Unió egészében havi szinten 16,4 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 4,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban.

Az uniós tagállamok közül havi szinten csak Bulgáriában nem emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, az Eurostat adatai stagnálásról szólnak. A legnagyobb bővülés Luxembourgban (+28,6 százalék), Franciaországban (+25,6 százalék) és Ausztriában (+23,3 százalék) volt áprilissal összevetve.

Fotó: AFP

Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Bulgáriában (-20,4 százalék), Luxembourgban (-19,7 százalék) és Spanyolországban (-17,9 százalék) csökkent. A legnagyobb növekedés tavaly májushoz viszonyítva Németországban volt, 7,2 százalékos, majd Dánia (+6,6 százalék) és Ausztria (+4,8 százalék) következett.

Magyarországon havi összevetésben 6,1 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 2,1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban az Eurostat adatai szerint.

emelkedés kiskereskedelmi forgalom euróövezet
Kapcsolódó cikkek