Magyar gazdaság

A vártnál kevésbé javult az euróövezeti befektetői hangulat

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 6,6 ponttal, mínusz 18,2 pontra javult.

Elemzők által vártnál kevésbé javult a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe júliusban, ami azt jelzi, hogy az eurózóna csak lassan tér magához a koronavírus-járvány okozta mély visszaesésből.

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 6,6 ponttal, mínusz 18,2 pontra javult a júniusi mínusz 24,8 pontról. Elemzők ennél jobb adatra, mínusz 10,9 pontra számítottak júliusra.

A mutató márciusban került idén először negatív tartományba (-17,1 pont) és azóta is itt mozog. Eddigi idei mélypontja áprilisban volt, mínusz 42,9 ponttal.

Fotó: AFP

A mutató két összetevője ellentétes irányba mozdult el júniushoz képest.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 49,5 pontra emelkedett a júniusi mínusz 61,5 pontról. A hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke a júniusi 21,8 pontról júliusra 19,5 pontra gyengült.

A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében július 2. és 4. között 1109 befektető és pénzügyi elemző vett részt.

A befektetők szerint egy év alatt az elszenvedett veszteségek mintegy 60 százaléka hozható vissza. Ez azt jelenti, hogy egy év múlva az euróövezet még mindig jelentősen elmarad a válság előtti szinttől dacára minden gazdaságösztönző intézkedésnek, fiskális csomagoknak és monetáris lazításnak.

emelkedés sentix BMI
Kapcsolódó cikkek