Magyar gazdaság

Az Apple és Írország 13 milliárd eurós fellebezést nyert

A törvényszék szerint a Bizottság tévedett, amikor megállapította, hogy a szigetország az Apple cégeit nem törvényes gazdasági előnyhöz juttatta.

Az Apple és Írország sikeresen fellebbezett az Európai Bizottság 13,1 milliárd eurós adóügyi határozata ellen – közölte az Törvényszéke.

Az Európai Unió Törvényszéke megsemmisítette a Bizottság azon döntését, miszerint Írország kivételezett az Apple vállalataival szemben.

A törvényszék szerint a Bizottság tévedett, amikor azt a következtetést vonta le, hogy a szigetország az Apple cégeit (az ASI és az AOE) nem törvényes gazdasági előnyhöz juttatta, és a vállalatok oly állami támogatást kaptak, amire nem voltak jogosultak.

Fotó: Josh Edelson / AFP

Az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette azokat az adómegállapodásokat, melyeket Írország kötött a vállalattal. A 2014-ben indult vizsgálatot azért indították, mert a bizottság szerint az amerikai vállalat, cserébe a munkahely-teremtésért, alacsony társaságiadó-kulccsal adózik az országban.

A bíróság sajnálja, hogy bizonyos adótörvények hiányosak és esetenként következetlenek, a bizottság által feltárt hibák önmagukban nem elegendőek a vállalat törvénytelen előnyszerzésének bizonyításhoz.

Ezenkívül a törvényszék úgy találta, hogy a bizottság második kifogását sem tudta bizonyítani, hogy a megtámadott adóügyi határozatok az ír adóhatóságok felelősségét terhelnék és ennek megfelelően az ASI és az AOE szándékosan részesültek volna törvénytelen előnyben.

Nyilatkozatában az ír pénzügyminisztérium kijelentette, hogy üdvözli az EU bíróságának ítéletét – írja az ír RTÉ.

Írország mindig is egyértelműen kitartott amellett, hogy az Apple két társaságával szemben nem tanúsított különleges bánásmódot. A ír törvényeknek megfelelő összegét vetették ki a vállalatokra.

Európai Bizottság Apple adózás Írország
Kapcsolódó cikkek