Magyar gazdaság

Javultak a munkaerőpiaci adatok

A járványhelyzet kezdete óta 515 milliárd forint beruházásösztönző támogatásról döntött a kormán

A munkahelyvédelmi bértámogatás iránti igény magas, egy munkavállaló átlagosan 53 ezer forintot kap, a K+F támogatás 18 ezer főt érint, ők átlagosan 254 ezer forintot kapnak – mondta György László, az Innovációs és Technológiai minisztérium (ITM) államtitkára.

A munkahelyteremtő program 29 ezer új álláshelyének háromnegyede mikrocégeknél jött létre. Július 1-ével kivezettük a különleges intézkedéseket, amire a munkaerőpiaci adatok alakulása adott alapot.

Június 15-i hét fordulópont volt a munkaerőpiaci folyamatokra tekintve, ekkor már többen találtak új állást, mint amennyivel az álláskeresők száma emelkedik, és az új munknanélküliek száma az előző heti 14 ezerről 13 ezerre csökkent.

A közfoglalkoztatottak száma 90 ezer fő alá mérséklődött, vagyis előfordulhat, hogy nem lesz szükség a 200 ezres közmunka-keretre.

Fotó: Földi D. Attila / VG

György László aláhúzta:

mintegy 8 ezer nyitott pozíció nyílt meg a múlt héten, ami 40 százalékkal, több az előző heti 6 ezerhez képest.

A vírus jelen van a világban, így nem tudni, visszatér-e Magyarországra, erre az esetre megfelelő mozgástérre van szükség a költségvetésben szem előtt tartjuk, hogy az állampolgárok pénzét költjük, ezért megfelelő intézkedéseket kell alkalmaznunk – magyarázta az ITM államtitkára. Lehetőség van arra, hogy a magyar cégek a kanyarban előzzenek, ehhez szükséges a beruházások támogatása és a munkahelyvédelmi intézkedések.

György László elmondta: több mint 515 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásról döntött a kormány a vírushelyzet kezdete óta, ami 800-900 milliárd forint extra beruházást generált, jellemzően kapacitásbővítő és hatékonyság-javító fejlesztéseket támogatunk.

közmunka munkaeró ITM
Kapcsolódó cikkek