Magyar gazdaság

Lassult a fogyasztói árak növekedése az OECD-országokban

A mérséklődésben döntő szerepe volt annak, hogy az energiaárak 2009 szeptembere óta a legnagyobb mértékben csökkentek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban májusban 0,7 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedési üteme az áprilisi 0,9 százalékról; márciusban 1,7 százalékos, februárban 2,3 százalékos volt az

A mérséklődésben döntő szerepe volt annak, hogy az energiaárak 2009 szeptembere óta a legnagyobb mértékben, 13,4 százalékkal estek az áprilisi 12,2 százalékos csökkenés után.

Eközben az élelmiszerárak 2011 decembere óta a legjelentősebben, 4,5 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 4,2 százalékos emelkedést követően.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt májusi infláció 1,6 százalék volt, 2014 februárja óta a legalacsonyabb, és megegyezett az áprilisival.

Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban az áprilisi 2,4 százalék után.

Az euróövezetben az áprilisi 0,3 százalékról májusban 0,1 százalékra lassult a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számítva a májusi infláció az áprilisival megegyező, 0,9 százalék volt.

energiaárak csökkenés OECD
Kapcsolódó cikkek