Magyar gazdaság

Törlesztési moratórium a legszegényebbeknek

A világ 73 legszegényebb országából eddig 42 kérte az adósságfizetés befagyasztását, ez önmagában 5,3 milliárd dollárnyi összeget érint.

Egy évvel, 2021 végéig hosszabbítsák meg a legszegényebb országok adósságtörlesztésének befagyasztásáról szóló kezdeményezést (DSSI), és tárgyaljanak a fennálló tartozások csökkentéséről – sürgette David Malpass, a Világbank elnöke és Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a világ húsz legfejlettebb országából álló G20-ak csoportjának részvételével a témában minap tartott, megismételt tanácskozáson.

A világ 73 legszegényebb országából eddig 42 kérte az adósságfizetés befagyasztását, ez önmagában 5,3 milliárd dollárnyi összeget érint. A kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klub korábban szintén felajánlotta a segítségnyújtást.

Fotó: Sadak Mohamed / Anadolu Agency / AFP

A legszegényebb országok többsége még ezekkel az azonnali lépésekkel sem lesz képes középtávon fenntartható módon kezelni az adósságait

– adott hangot aggodalmának Malpass, aki kifogásolta, hogy a DSSI-ben néhány nagy kínai hitelező nem vesz részt, pedig az ország állami tulajdonú bankjainak és vállalatainak csatlakozása nélkülözhetetlen lenne a közös segélyezési erőfeszítések sikeréhez.

Peking korábban visszautasította a Kínai Fejlesztési Bank és az állami tulajdonú vállalatok bevonását a törlesztés felfüggesztését célzó kezdeményezésbe, míg az Egyesült Államok az afrikai és más fejlődő országoknak nyújtott kínai kölcsönökben szereplő titoktartási záradékok ellen szólalt fel.

A Világbank elnöke és több G7-ország is a hitelezés nagyobb átláthatóságát hiányolta, helytelenítve a kínai gyakorlatot.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

moratórium adósságtörlesztés DSSI
Kapcsolódó cikkek