Magyar gazdaság

Felpörögtek a Lego gyár megrendelései a járvány miatt

A dán multi magyarországi gyárában nem terveznek leállást, az üzem folyamatosan működik.

Nettó árbevételét közel 12 százalékkal, 37,5 milliárd forintra, míg adózott eredményét csaknem 90 százalékkal, 1 milliárd forintot meghaladó mértékűre növelte 2019-ben a Lego Manufacturing Kft. A dán Lego A/S egyszemélyi tulajdonában lévő, legó játékfigurákat gyártó nyíregyházi társaság kötelezettségei csökkentek, de ezen belül a hosszú lejáratúak megugrottak. Ennek oka, hogy a cég a befektetések finanszírozásához a rövid lejáratú kötelezettségeit 50 milliárd forint összegű, hosszú lejáratú – a cégcsoport által finanszírozott – hitelre változtatta. Tavaly egymillió forinttal 5 millióra emelte a tulajdonos a társaság jegyzett tőkéjét, míg a tőketartalékot 20 milliárd forinttal növelték meg.

A mexikói gyár leállásának ­következtében nőttek a magyar egység megrendelései
Fotó: Kallus György / VG

A 2019-es évről szóló beszámoló adatait még nem befolyásolja a koronavírus-járvány, de hatásai a 2020-as évet már érintik – áll a jelentésben. A Covid–19 hosszú távú társadalmi és gazdasági hatásai nem számszerűsíthetők, viszont a társaságnál az idei évben már érzékelhetők a következményei. A Lego mexikói gyárának leállása miatt nőttek a magyar gyár megrendelései. A társaság nem is tervez a gyár leállításával, az üzem folyamatosan működik.

Szándékaik szerint folytatják a beruházásokat, a járvány ellenére jelentős visszaeséssel nem számolnak. A pandémia idei évre vonatkozó közvetlen pénzügyi hatásaként a fertőtlenítés és a védőfelszerelés biztosításának, illetve a hét végi túlórák költségeit, a bérelt munkavállalók utáni többletkiadásokat és a műszakok áttervezése miatti extra buszbérletköltségeket nevesítik a beszámolóban. A társaság nyomatékosította, hogy a tőkehelyzete stabil, és a likviditás megőrzésére megfelelő pénzügyi tartalékokkal rendelkezik.

Tavaly a Lego Manufacturing által foglalkoztatott saját munkavállalók éves átlagos száma a 2018-as 1915-ről 2034-re nőtt, miközben a bérköltségek és a személyi jellegű egyéb kifizetések 10,41 milliárdról 21,04 milliárd forintra emelkedtek. A Lego Manufacturing egyedüli tulajdonosa úgy határozott, hogy nem vesz ki osztalékot, és a mintegy egymilliárd forint adózás utáni profitot az eredménytartalékba helyezi.

Nyíregyháza COVID-19 Lego koronavírus
Kapcsolódó cikkek