Magyar gazdaság

Egyre olcsóbban megy külföldre a hazai bor

Literenként alig kétszáz forintért veszik az itthon termelt kommersz rozét és vöröset.

Különféleképpen változott az eltérő eredetvédelmi kategóriákba tartozó borok belföldi értékesítési ára, valamint az exportárak mozgása is elvált a belpiaciakétól – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet által publikált adatokból. Ezek szerint például a belföldön termelt és belföldön értékesített, földrajzi jelzés nélküli (FN), és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok eladási ára az idei első hét hónapban 9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: Shutterstock

A feldolgozói értékesítés terén már színesebb a kép: az OFJ fehérborok feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal, hektoliterenként 18,5 ezer forintra emelkedett, míg a vörösborok és rozék közül az FN borok hektónkénti feldolgozói ára 2,5 százalékkal, 19,9 ezer forintra csökkent, miközben az OFJ borok ára 9 százalékkal, 26,6 ezer forintra emelkedett. A földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok exportára viszont csaknem 6 százalékkal csökkent 2020 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest.

Ezen belül az OFJ fehérborok 11 százalékkal alacsonyabb áron keltek el, és az ebbe a kategóriába tartozó vörösboroknál és rozéknál is drasztikus, 15 százalékos a visszaesés, ami hektoliterenként mindössze 20,3 ezer (literenként 203) forintos árat jelent. Az oltalom alatt álló, eredet­megjelöléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 7 százalékkal, hektoliterenként 87,7 ezer forintra emelkedett január és július között, míg ugyanebben a kategóriában a vörösborok és rozék közül az egriek értékesítési átlagára 3 százalékkal 44,9 ezer forintra, a villányi boroké pedig 17 százalékkal 73,1 ezer forintra nőtt az év első hat hónapjában. Az eredetvédelmileg – és minőségileg – ezeknél erősebb kategóriának számító oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára csaknem 2 százalékkal, hektoliterenként 58,8 ezer forintra emelkedett január és június között, míg az egri vörös és rozé OEM borok első félévi átlagára 9 százalékkal, 50,1 ezer forintra ugrott ugyanebben az időszakban.

Rövidítések mögött

Az OEM kizárólag a lehatárolt földrajzi területen termett és feldolgozott szőlőből készülhet. OFJ az a bor, amelynek hírneve az adott földrajzi eredethez kapcsolható. A borok legalább 85 százaléka a földrajzi területen termett, ott feldolgozott szőlőből készül. FN borászati termék az ország bármelyik termőhelyi kataszterbe sorolt ültetvényén, tetszőleges hozam mellett termett szőlőből készíthető.

 

bor 2020 NAIK árak nyár
Kapcsolódó cikkek