Magyar gazdaság

Újabb kincsre lelt a milliárdossá vált tanzániai bányász

Ezúttal egy kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant.

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagyméretű, kétmillió dollárt (545 millió forintot) érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.

Az újonnan talált nyers drágakő 6,3 kilogrammot nyom – írja a bbc.com.

Júniusban a valaha talált két legnagyobb – 9,27 kilogrammos, valamint 5,103 kilogrammos – tanzanitért a kormánytól egy 7,74 milliárd tanzániai shillinges (egymilliárd forintos) csekket vehetett át Saniniu Laizer bányász-kisvállalkozó.

Az 1960-as években felfedezett, a 21. század drágakövének tartott tanzanit kizárólag a kelet-afrikai ország egy kis északi régiójában található meg. Sokféle színváltozatban létezik a zöldtől a vörösön át a liláig és a kékig. Ez a Föld egyik legritkább drágaköve, egy helyi geológus becslése szerint a Föld tanzanitkészletei a következő 20 évben teljesen kimerülhetnek. Értékét ritkasága mellett a színe és a tisztasága határozza meg.

Az ország északi részén lévő tanzanitbányákat fallal vették körül, hogy megakadályozzák az értékes kövek külföldre csempészését.

Saniniu Kuryan Laizer
Fotó: AFP

Tanzánia az elmúlt évben kereskedelmi központokat hozott létre az ország területén, lehetővé téve a magánzóként dolgozó bányászoknak, hogy a megtalált drágaköveket és aranyakat eladják az államnak.

Az egyéni bányászok nem állnak hivatalosan egyik bányászcég alkalmazásában sem és általában puszta kézzel dolgoznak.

Laizer arra ösztönözte a hozzá hasonlóan dolgozó bányászokat, hogy működjenek együtt a kormánnyal, a tranzakciók ugyanis ily módon átláthatók. A magánzó bányászok gyakran panaszkodnak arra, hogy a bányatulajdonosok késve fizetik meg munkájukat.

Miután júniusban egy csapásra milliárdossá vált, Laizer – több mint 30 gyerek apja – a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy hatalmas bulit fog csapni a pénzből. Most azonban már azt mondta, iskolát és egészségügyi intézményt fog építtetni az északi Manyara régióban élő közössége számára.

Kifejtette, két hónapja megszerzett hatalmas vagyona nem változtatott életmódján: a bányászkodás mellett továbbra is mintegy 2000 tehene tenyésztésével foglalkozik.

drágakő bányászat tanzanit Tanzánia
Kapcsolódó cikkek