Magyar gazdaság

Vendégcunami lepte el a vidéket

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni.

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni. Az átlagon felül teljesítő balatoni régióban is csak a fele volt az egy évvel korábbinak a hazai vendégforgalom, a vidék a bázis 25–42 százalékán állt – mondta a Világgazdaságnak a KSH első féléves szálláshelyi gyorsjelentése kapcsán a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, Baldauf Csaba. Júniusban a belföldi vendégforgalom a májusinak több mint a négyszerese volt, de a vendégéjszakák száma még 75 százalékos mínuszban maradt. Ez a mutató az első fél évben országosan 61 százalékkal csökkent, a bevétel pedig 99 milliárd forintot tett ki, ami 59 százalékos elmaradás a bázistól a kereskedelmi szálláshelyeken.

Fotó: Délmagyarország / Török János

A szállodaszövetség alelnöke rá­mu­tatott, hogy az éledező hotelfoglalásokat visszavetette a wellnessrészlegek megnyitása körüli bizonytalanság, helyenként a felelős vezetők kockázatvállalási hajlandóságán múlott az indulás időpontja és fokozatai. Végül azok kerültek előnybe, akik elsőként nyitották meg a beltéri egységeket, de igazából senki sem nyert annyit az újrakezdéstől, mint remélte. A balatoni szállodákban júniusban a tavalyi 435 ezer vendégéjszaka helyett 169 ezer, vagyis az előző év júniusáénak a 38,8 százaléka realizálódott, ebből 158 ezer volt a belföldi, és a tavalyi 144 ezer helyett mindössze 11 ezer a külföldi. Budapesten a helyzet mindeközben drámai: a szállodákból csaknem hárommillió vendégéjszakát vitt el a pandémia, az első fél évben összesítve 65 százalékos a visszaesés. A budapesti turizmus júniusban is a padlón maradt, az egy évvel korábbi vendégforgalom 5,7 százalékát érték el a házak, a korábbi belföldi vendégéjszakák 20, a külföldiek 2,2 százalékával.

A júliusi vendégforgalom viszont minden várakozást felülmúlt, a Balatonnál ekkor már nagyon felpörögtek a foglalások, bár az első két hét még visszafogottan indult. Baldauf Csaba elmondta, a hónap utolsó két hete olyan szinten erősödött fel, hogy teljes telt házakat is elértek vidéken.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

turizmus szálláshelyek mszész
Kapcsolódó cikkek