Magyar gazdaság

Nehéz helyzetben a kereskedelmi pálinkafőzdék

Nagy csapás az ágazatnak a járvány, mivel a kereskedelmi főzdék pálinkáinak nagy részét a vendéglátószektor veszi fel, az pedig hónapokra leállt.

Egyelőre nem lehet felmérni, milyen hatással lesz a pálinkapiacra, hogy egy uniós irányelv szerint ingyenes lehet a magáncélú főzés – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. A részletszabályok kidolgozása még folyik, az adómentességet biztosító előírások pedig 2022. január 1-jén léphetnek életbe.

A hatályos regulákhoz képest az a változás lényege,

hogy a gyümölcspárlatfőzés háztartásonként évente 50 literig adómentes lesz.

Az uniós irányelv szerint ez a mentesség egyaránt érvényes az otthoni és a bérfőzdei magáncélú előállításra, de az így lefőzött párlatot a főző magánszemély nem értékesítheti. Mint ismert, magáncélra jelenleg is lehet ugyanekkora mennyiségben párlatot főzni, de csak adójegy birtokában.

A megvásárolt adójegyek mennyisége azonban csupán harmada annak, amennyi az országban működő főzőberendezések számából következne

– emlékeztetett Mihályi László.

A PNT-elnök szerint a kereskedelmi főzdék nehéz helyzetben vannak. Ennek egyik oka, hogy idén nagyon kevés, drága és változó minőségű gyümölcs termett.

Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor

A cseresznye és a barack elfagyott, a meggynél éppen érés idején érkeztek a nagy esők, a gyümölcs vizes lett és lerohadt a fákról, a szilvatermés a hírek szerint szintén csupán a szokott mennyiség fele, alma is jóval kevesebb terem, talán csak a körte az, amelyik a pálinkafőzők szempontjából is elfogadható mennyiségben és áron érhető el a piacon – mondta Mihályi László.

Nagy csapás az ágazatnak a Covid–19-járvány is,

mivel a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkák nagy részét a vendéglátószektor veszi fel,

az pedig hónapokra leállt, emiatt ebben az időszakban sok főzdében szinte nullára esett a forgalom.

Az újraindulás után a balatoni vendéglátóhelyekre szállító pálinkafőzők helyre tudták állítani eladásaikat, de a külföldi turisták elmaradása miatt a budapesti értékesítés rendkívül alacsony szinten maradt.

A járvány ráadásul nem éppen a legjobb állapotában érte az ágazatot. Tavaly január 1-jétől terjesztették ki ugyanis a pálinkára is a népegészségügyi termékadót (neta), ez a 2019-es forgalmat nagyjából a felére vetette vissza.

A PNT-elnök szerint a visszaesés akkor is legalább 40 százalékos, ha azzal is számolunk, hogy a forgalmazók nagy része – az egy liter 45 fokos pálinkára áfa nélkül is ezer forint fölötti pluszterhet rakó netára készülve – már 2018 végén feltöltötte a készleteit.

Az idei első negyedévben már több pálinkát értékesítettek a főzdék, mint egy évvel korábban, de a forgalom még mindig nem érte el 2017–2018 hasonló időszakának adatait.

Erre jött a pandémia, de hogy végül az idei forgalom alatta marad-e, vagy meghaladja a 2019-est, arról Mihályi László még nem tudott nyilatkozni. Sok függ attól, hogy lesznek-e korlátozások, és hogyan alakul a karácsonyi szezon. A főzdék dolgoznak, vásárolnak gyümölcsöt is, de nem olyan mértékben, mint egy normál évben.

Mihályi László Pálinka Nemzeti Tanács Palinka
Kapcsolódó cikkek