Magyar gazdaság

A gazdaság zöldítése a helyes irány

Az unió célja, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon a kontinens.

A technológia segíti az országot, hogy a változó világot a saját képünkre formáljuk, de nem csak mi vagyunk hatással a környezetünkre, hanem a környezetünk is ránk, ahogy ezt a járvány is megmutatta – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca az Innováció – gondolkodj és cselekedj zölden című konferenciáján. Hozzátette, ezért fontosak a klímavédelmi törekvések meghatározása globálisan és országos szinten is. A magyar kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének fontos eleme a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása, az energetikai rendszer környezetbaráttá alakítása, a vizek védelme és a közlekedés zöldítése.

Bajnóczi Mihály, Magyarország melletti Állandó Képviseletének versenyképességi szakdiplomatája a rendezvényen a gazdaság zöldítésének uniós kereteiről adott áttekintést. A tavaly decemberben közzétett zöld megállapodás (Green Deal) az unió növekedési stratégiája,

a cél, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon a kontinens úgy, hogy közben a növekszik a gazdaság, és az életminőség.

Palkovics László
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A megállapodás a gazdasági élet minden szegmensét lefedi, az ipari aspektusokat az új európai iparstratégia foglal keretbe – idén tavasszal tették közzé. A stratégia fontos eleme az energiarendszer integrációja, ehhez kapcsolódik a hidrogéntermelés és felhasználás stratégiája, a vegyi anyagokra és épület korszerűsítésre vonatkozó stratégia pedig a múlt héten jelent meg. Az épületkorszerűsítési program jelentősége, hogy

az uniós energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának a 40 százalékáért az épületek felelősek, miközben évente alig egy százalékuk esik át energiahatékonysági korszerűsítésen.

Ezen az arányon kíván javítani a program szabályozással, szabványok kidolgozásával, illetve célzott finanszírozással, tovább az fenntartható építőanyagok piacának bővítésével.

Európai szinten alakultak ágazati szövetségek, amelyek hozzájárulnak az általuk lefedett területek irányainak meghatározásához, teszik mindezt úgy, hogy a közös tudás felhasználásával javaslatokat tesznek az innovációs akadályok felszámolására, a szakpolitikai koherencia javítására, és ezek segítik a nagymértékű projektek finanszírozását. Eddig az akkumulátorok, a mikroelektronika és a műanyag terén alakultak ilyen szövetségek, továbbá a nyáron létrejött a tiszta hidrogén szövetség, szeptemberben pedig a nyersanyagokkal foglalkozó európai szövetség is. A szakdiplomata szerint ezekhez a szövetségekhez való csatlakozás azért is megfontolandó a vállalkozásoknak és kutatóknak, meg széleskörű kapcsolatokra tehetnek szert, összeurópai hálózat részévé válhatnak.

5 Kontinens Utazási Iroda Kft. Palkovics László klímavédelem konferencia ITM
Kapcsolódó cikkek