Magyar gazdaság

Hipergazdagokká váltak a szupergazdagok

A legtöbbet a technológiai és az egészségügyi szektorban, illetve az ipar bizonyos ágazataiban tevékenykedő üzletemberek gazdagodtak.

A Covid-19 évében tovább nyílt a világban a leggazdagabbak és a szegények közti szakadék:

több, mint negyedével nőtt április és július között a világ dollármilliárdosának a vagyona

a UBS és a PwC összesítése szerint, miközben a járvány miatt százmilliók munkahelye és élelmezése került veszélybe a világon.

A két cég 2015 óta teszi közzé felméréseit, és a legfrissebb adatok szerint a számbavett 2 189 milliárdos vagyonának értéke júliusban rekordot döntött: elérte a 10 200 milliárd dollárt. Ez jóval meghaladja a 2017-ben mért 8 900 milliárd dolláros korábbi rekordot. A milliárdosok száma ezen időszakban alig változott: 31-gyel nőtt. A járvány kitörése először zuhanást idézett elő a szupergazdagok vagyonának az értékében, a részvénypiacok gyors magához térése után azonban az áprilisi nyolcezer milliárd dollárról júliusra 27,5 százalékkal hízott.

A legtöbbet a technológiai és az egészségügyi szektorban, illetve az ipar bizonyos ágazataiban tevékenykedő üzletemberek gazdagodtak,

vagyis még a leggazdagabbak körén belül is nyílik a rés, és a koronavírus pandémia hatásai csak felgyorsították a 2018 óta kirajzolódó trendeket. A járvány egészségügyi és gazdasági kárait mérséklő jótékony célokra a milliárdosok kevesebb, mint tizede – 209 ember -adományozott pénzt az összesítés szerint, mintegy 7,2 milliárd dollár értékben. Ez az összeg ugyanakkor rekordot jelent. A vagyonok növekedését a technológiai fejlesztések hajtják, és a válság után az innovációra képes milliárdosok várhatóan kulcsszerepet játszanak majd az újraépítésben, a gazdaság digitalizációjával és technológiai megújításával – következtet a tanulmány.

Jeff Bezos, az Amazon feje
Fotó: Photo by Sajjad HUSSAIN / AFP

A szupergazdagok rétegén belüli erőviszonyok átrajzolódásáról sokat mond, hogy miközben az összvagyonuk 2018 óta 19,1 százalékkal nőtt, az egészségügyi szektorban tevékenykedők 50,3 százalékkal izmosodtak, a technológiai potentátok pedig 42,5 százalékot tettek hozzá a vagyonukhoz.

Az egészségügy expanziójából különösen a kínai gazdagok tudtak hasznot húzni.

2019-ben vezették be a hongkongi tőzsdére a Hansoh Pharmaceutical céget, és a tulajdonos-vezérigazgató, a korábbi kémia tanárnő Csung Huicsuan ma a leggazdagabb ember a világ egészségügyi szektorában. A szórakoztatásban, a pénzügyi szolgáltatásokban, az alapanyag üzletben és az ingatlanszektorban ugyanakkor a milliárdosok gazdagodásának mértéke elmaradt az átlagtól: tíz százalék körüli, vagy ennél is kisebb volt. A felmérés készítői ezt annak tulajdonítják, hogy ezekben a szektorokban – a szórakoztatás és a média kivételével – a szupergazdagok kisebb része épít az innovációra.

A legnagyobb a világon a koncentrálódása az Egyesült Államokban és Kínában, és hozzájuk képest eltörpül az európai nagy vagyonok mértéke, ahogy az 1,3 milliárd lakosú indiai vagyonoké is. A kínai milliárdosok vagyona 2009 óta megtizenkétszereződött. Az Egyesült Államokban 170, az ebből a szempontból harmadik leggazdagabb országnak számító Németországban 175 százalék volt a bővülés, a negyedik Oroszországban csak 80 százalék, a francia szupergazdagok ezzel szemben megötszörözték a vagyonukat, ami így már majdnem annyit ér összességében, mint az oroszoké.

gazdagok
Kapcsolódó cikkek