Magyar gazdaság

Megszólalt az MNB: újabb fogyasztóbarát hitelek érkeznek

A törlesztési moratórium jövő évi, célzott meghosszabbítása mintegy 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál.

A hitelpiacon nincsenek rendszerszintű beavatkozást indokoló kockázatok, a bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a magyar bankrendszer finanszírozása stabil – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a legfrissebb Makroprudenciális jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.

Szakács János főosztályvezető arról is beszámolt, hogy a jegybank tervei alapján további fogyasztóbarát hiteltermékeket vezet be, így 2021-től már négy minősített fogyasztóbarát személyi hitelfajta lesz elérhető a piacon.

Fotó: Attila Kis Benedek / AFP

Felidézte: a koronavírus-járvány növelte a pénzügyi stabilitási kockázatokat, ezért új és komplex intézkedésekre volt szükség. Magyarország időben avatkozott be, és hozott intézkedést a járvány hatására fellépő kockázatok kezelésére – hangsúlyozta.

A törlesztési moratórium jövő évi, célzott meghosszabbításáról azt mondta, mintegy 800 ezer lakossági és 15-20 ezer vállalati ügyfélnek nyújthat segítséget fizetőképességük fenntartásához. Ezzel 2021 első fél évében mintegy 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál.

Bank fogyasztóbarát hitel hitel MNB
Kapcsolódó cikkek