Magyar gazdaság

Megugrottak a cégalapítások szeptemberben

A járvány második hullámának ellenére tömegesen indulnak új vállalkozások Magyarországon.

Szeptember lett az idei második legerősebb hónapja cégalapítás szempontjából, 2584 újonnan induló vállalkozással.

A szeptemberi kimagasló cégalapítás azért is különleges, mivel a júliusi csúcs az elhalasztott cégalapításoknak volt köszönhető, de szeptemberben ennek már jóval kisebb a hatása

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. A szeptemberi cégalapítások száma 6,8 százalékkal haladta meg a 2019-es havit átlagot, pedig 2019 az elmúlt évek egyik legerősebb éve volt cégalapítás szempontjából. A kiugró szeptemberi érték szezonális szempontból is erősnek számít, hiszen az elmúlt 5 évben nem volt ilyen magas cégalapítási szám a szeptemberi időszakokat vizsgálva.

Fotó: Shutterstock

A magas cégalapítási érték azonban csak kis részben jelenti jelenleg a vállalkozási bizalom helyreállását. A szeptemberi érték a nyár közepén, a járvány két hulláma között tapasztalt ideiglenes megnyugvásnak is köszönhető, de sajnos a gazdasági válság okozta bizonytalanság sok kényszervállalkozót is generál.

Az ősz első hónapjában tapasztalt cégalapítási lendület ugyan látszólag sok tekintetben hasonlít az elmúlt évek adataihoz, de a mostani folyamat kevésbé látszik egészségesnek és tartósnak

– emelte ki az Opten elemzője.

A magas cégalapítási értékhez ráadásul hozzájárulhat egy másik tényező is, az pedig a szabályainak 2021-től történő szigorítása. Az elmúlt években a vállalkozó kedvű magánszemélyek jelentős része inkább egyéni vállalkozást indított a cégalapítás helyett, amely elsősorban a rendkívül kedvezményes KATA szabályozásnak is volt köszönhető.

A 2021-től jelentősen szigorodó KATA szabályok miatt azonban a vállalkozók nagyobb része indít inkább társas vállalkozást.

A cégalapításokkal ellentétben a gazdasági hullámvölgy ellenére a cégmegszűnések száma továbbra is rendkívül alacsony.

Szeptember hónapban mindössze 2500 cégtörlést jegyeztek, amely az elmúlt 5 év harmadik legalacsonyabb havi értéke. Az alacsony cégmegszűnés egyben azt is jelenti, hogy abszolút értékben nőtt szeptember hónapban az országba bejegyzett cégek száma. Ez azért is különleges, mert 2019-ben az erős cégalapítások ellenére csökkent a hazai cégszám, de ez a trend most megfordulni látszik. A fordulat azonban a cégalapításokhoz hasonlóan itt is ideiglenes lehet, hiszen egyelőre a hitelezői türelem jellemző a vállalati partnerkapcsolatok jelentős részére. Ez a türelem azonban vélhetően nem fog sokáig kitartani, ha a gazdasági válság tartósnak bizonyul.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Békés, Zala és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Opten cégalapítás cégtörlés vállalkozás
Kapcsolódó cikkek