Magyar gazdaság

Óriási kiadással jár a fizetések növelése

A vártnál magasabb lehet a költségvetési hiány jövőre a 48 ezer orvost érintő új bértáblának köszönhetően.

Ismereteink szerint akár 4 százalék fölött is alakulhat a költségvetési deficit jövőre – jelentette ki a Világgazdaság érdeklődésére Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezető elemzője azt követően, hogy a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatcsomagját az orvosok bérrendezéséről és a hálapénz megszüntetéséről. A szakértő hozzátette: pontos szám még nem áll rendelkezésre, de az biztos, hogy

több százmilliárd forintos terhet rónak a jövő évi költségvetésre a hét végén bejelentett béremelések.

A nyáron elfogadott büdzsében a kormány 2021-re 4,8 százalékos GDP-növekedéssel és 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolt, ám azóta kiderült, hogy a makropálya jócskán megváltozott, és az idei deficit a vártnál magasabb lesz. Jövőre azonban – az optimista forgatókönyv szerint – nagyobb felpattanás jöhet, ami összességében a hiány növekedése ellen hat. A Századvég Gazdaságkutató elemzője hozzátette:

a szeptemberi előrejelzésükben a hét végi bejelentések ismerete nélkül még 3,5 százalékos deficittel számoltak, de a 48 ezer orvost érintő új a költségvetési kiadások hatalmas növekedésével jár.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szintén reálisnak tartja, hogy jövőre sem tér vissza a szigorú fiskális politikához a kormányzat, ráadásul a legtöbb országban 5-6 százalék körüli hiánnyal terveznek jövőre. Kiemelte, hogy a keresetek emelkedése jótékonyan hathat a büdzsé bevételi oldalára a növekvő áfa- és szja-befizetéseknek köszönhetően.

A béremelések a következő évekre is áthúzódnak. A kormány tervei szerint

2022. január 1-től az orvosokat érintő bérrendezés fennmaradó része mellett az egészségügyi szakdolgozók fizetése is 30 százalékkal emelkedik majd az idei 34 százalékos növekedés után.

Regős Gábor elmondta: az elmúlt időszakban a dinamikus béremelkedések okán romlott az egyensúly, de ennek mértéke a korábbi években felhalmozott többlet miatt egyelőre még bőven elviselhető. Véleménye szerint az orvosok keresetének növekedése nem jár nagyobb fogyasztásnövelő hatással, inkább csak az elosztás lesz igazságosabb, hiszen eközben a hálapénzek megszűnnek. Míg az orvosok legális jövedelme nő, remélhetőleg a háztartásoknál marad a hálapénz – tette hozzá az elemző.

orvosok deficit béremelés költségvetési hiány bértábla
Kapcsolódó cikkek