Magyar gazdaság

A Linde megoldhatja a vakcinaszállítást

A koronavírusos betegek számának emelkedése miatt október elejétől 40-50 százalékkal nőtt az oxigénfelhasználás a covid-osztályokon.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. (Linde) egy speciális, szellőztetett, gyógyszerszállításra kialakított, 20 autóból álló flottával tudná szükség esetén biztosítani, hogy a Pfizer és a Biontech cégek által gyártott koronavírus elleni vakcina a magyarországi oltóhelyekre biztonságos körülmények között juthasson el – mondta a Világgazdaságnak Hegedüs Ákos, a Linde vezérigazgatója.

Az oltások szállításához és tárolásához mínusz 75-80 fokra van szükség, ez pedig szárazjéggel feltöltött és folyamatosan kontrollált szállítóedényekben biztosítható, melyet szellőztetett járművekkel lehetne a szükséges helyszínekre szállítani. A vezérigazgató hozzátette: a lehetséges műszaki megoldásokat csütörtökön prezentálja a Linde több állami szervnek, intézménynek. A hazai fekvőbetegellátás számára többek között a Linde biztosítja a cseppfolyós és a palackos gyógyszeres oxigént. Október elejétől 40-50 százalékkal nőtt az oxigénfelhasználás azokban a kórházakban, ahol koronavírusos betegeket látnak el – mondta Hegedüs Ákos. Van olyan intézmény – ezek az elsővonalbeli covidosztályok – ahol 150 százalékos emelkedést is mértek.

Kitért arra is, hogy a koronavírusos betegek oxigénellátásához szükséges a megfelelő infrastruktúra rendelkezésre állása az intézményi oldalon, a fekvőbeteg ellátóknál.

A Linde kivitelező csapata tavasszal 30-40 kórházban 2800-3000 betegágyhoz vezetett el oxigént és sűrített levegőt, ahol lélegeztetni tudják a covidosokat.

Ez a munka jelenleg is tart, folyamatosan 10-15 helyen dolgoznak a szakemberek és építik ki a hálózatot, többek között Miskolcon, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Budapesten, is – sorolta a cég vezetője.

MTI/Kovács Tamás

A Lindét a tavaszi vészhelyzet idejére nemzeti létfontosságú rendszerelemmé nyilvánították, ezért egy vészforgatókönyvet is ki kellett dolgoznunk – mondta Hegedüs Ákos.

Ebben vizsgálta a cég azt a lehetőséget is, hogy ha Magyarországon elfogyna minden orvosi oxigéngyártó kapacitás, akkor a Linde vállalatcsoport környező országokban lévő levegőbontó üzemei is biztosítani tudnának megfelelő mennyiségű cseppfolyós oxigént a magyar igények ellátáshoz. A pandémia miatt a palackos orvosi oxigén felhasználás is megugrott a kórházakban, mivel most jelölték ki azokat a covid-ágyakat, új intézményi részlegeket, ahol a megemelkedett betegszám miatt a koronavírussal fertőzött betegeket is ellátják. Ezeken az osztályokon nem minden esetben van kiépítve a falból érkező oxigén. A tapasztalat azt mutatja, hogy ennek a helyzetnek a kezelése kihívást jelenthet a kórházak számára – tette hozzá. A palackok nehezek, vasból vannak, be kell vinni a fertőző osztályra a műszaki személyzetnek. Ezekhez a készülékekhez nyomáscsökkentőre is szükség van és a betegek mellett sűrűn, akár 8-15 órán belül ki kell cserélni. Ez pedig komoly logisztikát igényel mind a kórházi személyzettől, mind a szolgáltatóktól, hiszen a palackoknak egy fertőtlenítési folyamaton kell átesniük ahhoz, hogy az újratöltött palack visszakerülhessen az intézmények fertőző osztályaira – mondta Hegedüs Ákos. Hangsúlyozta, hogy a kórházi szakszemélyzet mellett a műszaki kollégák proaktív gondolkodása és folyamatos támogatása nélkül ezek a kórházi osztályok nehezebben tudnának működni.

A Linde tapasztalata szerint tavasszal mind a kórházak, mind az otthoni oxigénterápiát használó betegek készleteket halmoztak fel, de erre semmi szükség nincs.

Magyarországon van elegendő cseppfolyós oxigén, jelen helyzetben az orvosi oxigén ellátás biztosított, megfelelő mennyiségű gyártókapacitással rendelkeznek Dunaújvárosban és Kazincbarcikán is – sorolta a vezérigazgató.

A Linde csoport nemzetközi szinten 80-90 országban van jelen, a cég tavalyi árbevétele 59 milliárd forint volt. Az idei évben a világjárvány okozta gazdasági hatások miatt az ipari termelés hektikusan alakult. A Linde vállalatcsoport forgalmának 90 százaléka az autóipar, az élelmiszeripar és a különböző fémgyártások köré összpontosul, ezért az itt történt gazdasági hatások a gázokat gyártó cégnél is lecsapódnak. A Linde üzemeinek gyártókapacitását bizonyos keretek között a felhasználói igényekhez lehet igazítani. Oxigént nem csak az egészségügyben, de számos más iparágban is használnak – mondta Hegedüs Ákos. Kiemelte: az orvosi oxigén jellemzően nem termék, ezt az országok helyi szolgáltatókon keresztül biztosítják, hiszen a cseppfolyós gázt mínusz 180-200 fokon speciális tartályautókkal kell szállítani.

Linde Gáz Magyarország Zrt. Hegedűs Ákos orvosi oxigén
Kapcsolódó cikkek