Magyar gazdaság

Adócsökkentésre várnak a hazai cégek

Bár az elmúlt években folyamatosan csökkentek a munkára rakódó terhek, bőven van még tennivaló, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az iparűzési adó átalakítása is.

A szociális hozzájárulási (szocho) és a személyi jövedelemadó (szja) egy számjegyűre mérséklésére lenne szükség a meglévő munkaerő megtartásához – mondta a Világgazdaságnak Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adószakértője. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi rádióinterjújában kijelentette: érezhető adócsökkentés kell 2021-ben. A szakértő hangsúlyozta, hogy

az új munkahelyekhez beruházásokra van szükség, ezért érdemes átalakítani vagy csökkenteni a helyi iparűzési adót (hipa), és mielőbb ki kell vezetni az árbevételen alapuló különadókat.

A szocho tetemes költségelem a hazai vállalatoknál – húzta alá lapunknak Perlusz László, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán kötött megállapodással az elmúlt években folyamatosan visszavettek az adónemből, de további mérséklést várnak a cégek. Bajusz Dá­niel nem tart kizártnak egy általános csökkentést vagy a célzott kedvezmények kiterjesztését. Emlékeztetett, hogy a szocho az idei második fél évtől úgy lett 2 százalékponttal kevesebb, 15,5 százalék, hogy az ehhez szükséges feltétel – a reálbérek minimum 6 százalékos növekedése – 2020. július 1-ig nem is teljesült.

A VOSZ főtitkára az iparűzésit fájó adónak nevezte, mivel árbevétel-alapú, tehát valamennyi céget terheli, a veszteségeseket is.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke legutóbb a hipa teljes elengedését javasolta, valamint az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építmény- és a kommunális adó mértékének befagyasztását. Ezzel az MKIK szerint a vállalkozások 97 százaléka kapna érdemi segítséget a járvány okozta károk enyhítésére. Az adószakértő szerint

az elengedés helyett inkább a hipa adóalapjának a meghatározásában lehetnek változások, ilyen lehet az értékcsökkenés levonása. Az ehhez hasonló korrekciók adókulcscsökkentés nélkül is tényleges megtakarítással járhatnak.

A jövő évtől a bevallásokat a NAV-hoz kell majd benyújtani, ami technikai­lag is megkönnyít bármilyen módosítást. Perlusz László úgy látja, hogy az csökkentése alapvetően költségvetési kérdés, de mindenképpen üdvözlendőnek tartanák, mivel keresletélénkítő hatású lenne, és a GDP-t is pörgetné. Bajusz Dániel arra számít, hogy a kormány kiterjeszti a kedvezményes áfakulcsú termékek és szolgáltatások körét.

Elfogadták az adócsomagot

Elfogadta a parlament a jövő évi adócsomagot: 2021-től a kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára hárommilliárd forintra nő, a pálinka bér- és magánfőzése pedig adómentessé válik. A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója két lépcsőben emelkedik. | VG

 

adócsökkentés szocho szja iparüzési adó
Kapcsolódó cikkek