Magyar gazdaság

Át kell segíteni a munkaadókat a bajon

A költségvetés rövid és hosszú távú lehetőségei nem korlátlanok, de mindenképpen létfontosságú a nehéz helyzetbe került vállalkozások segítése, hogy minél kisebb veszteséggel túléljék a válságot, és minél több munkavállalójukat meg tudják tartani – mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Elnök úr, amikor négy hónapja beszélgettünk, azt a reményét fejezte ki, hogy a megye gazdasága az év végére kiheveri a válságot. Most ismét felszökött a megbetegedések száma, sőt még ön is megfertőződött. Elromlottak a kilátások?

Senki nem tudta előre felmérni, és még most se tudja, mekkora veszteséget okoz a járvány második hulláma. Az biztosnak látszik már most, hogy jobban megviseli a társadalmat, mint az első hullám után sokan gondoltuk. Magyarország mind a járvány, mind a gazdaság szempontjából nagyban kiszolgáltatott az európai viszonyoknak. Fontos megtalálni az észszerű egyensúlyt, hogy meg tudjuk védeni a járványtól a lakosság egészségét, ugyanakkor ne éljük fel a jövő lehetőségeit, megóvjuk a vállalkozások működőképességét.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Lehet most kérni sok támogatást, de nem lehet cél olyan mértékben adósságba csúszni, ami megakadályozhatja a következő évek gazdasági növekedését.

Mérhetjük Németország vagy Ausztria példáihoz a támogatási igényeinket, de tudatában kell lenni, hogy a magyar gazdaság teherviselő képessége nem ugyanakkora. A legnagyobb baj, hogy egyelőre nem látszik, mikor lesz vége a járványnak.

A feldolgozóipar, az élelmiszeripar, az agrárszektor, valamint a szolgáltatások egy része jól működik a megyében, az idegenforgalom és a vendéglátás ugyanakkor a padló közelében van. A szakemberek se tudják megjósolni, mikor állhat vissza a normál élet, de tarthatunk tőle, hogy a jövő év közepéig még elhúzódik ez a rendkívüli helyzet.

Áthidalható ez az időszak állami segítséggel?

Látható, hogy az említett szolgáltatásokban, valamint az építőiparban és más területeken is főleg a kisvállalkozások küszködnek jelentős nehézségekkel, és félő, hogy az alkalmazottak nagy részétől meg kell válniuk. Olyan segítségre és támogatásra van szükség, amely a vállalkozásoknál jelentősen csökkentené a foglalkoztatás terheit, a bérek egy részét átvállalja, így biztosítva, hogy a járvány elmúltával minél gyorsabb és hatékonyabb lehessen az újraindítás. Mindemellett nagyon fontos – megfelelő kormányzati beavatkozással – a minél nagyobb fizetőképes kereslet megtartása. Ennek értelmében fontos intézkedés volt a kamara javaslatára az éttermek bezárása után a kiszállított ételek áfájának 5 százalékra csökkentése.

A vendéglátóipar jelentős bértámogatást is kap.

Mindezeket és a hasonló támogatásokat a szállodaiparra is szükséges lenne kiterjeszteni. Célszerű lenne a más, nehéz helyzetben lévők, főleg a kis- és középvállalati szektor számára a munkabért terhelő költségek átmeneti csökkentése vagy elengedése is. A támogatási lehetőségek egyre szélesebb körben jelennek meg – ilyen az új Széchenyi Turisztikai Kártya is –, fontos, hogy azokat minél több vállalkozás megismerje és igénybe is vegye.

Fotó: Getty Images

Reméljük, hogy az európai uniós források is mielőbb rendelkezésre fognak állni, lendületet adva a gazdaság járvány előtti pályára állításának. Az egész Európai Unióban ez a prioritás, amelynek felül kell írnia minden egyéb befolyásoló feltételt. Ehhez reményt ad a német EU-elnökség is, hiszen nagyon sok meghatározó német cég működik Magyarországon, és miattuk is fontos a mielőbbi dinamikus

Hajdú-Bihar a kevésbé iparosodott megyék közé tartozik, ugyanakkor az ipari termelés a tavalyi 10 százalék után az első fél évben 3,2 százalékkal tudott növekedni, pedig országosan nagy volt a visszaesés a járvány miatt. A beruházások volumene is alig csökkent a megyében. Ezt hogy csinálták?

A korábbi eredmények most kezdenek beérni: sokan hoztak ide tőkét, és ezek a befektetések most termőre fordulnak.

Most az a fontos, hogy a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok is fel tudjanak nőni ehhez a feladathoz, emelni tudják a bevételüket és akár az exportjukat is. A beruházások is azt jelzik, hogy megmaradt a külföldiek érdeklődése.

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságvédelem
Kapcsolódó cikkek