Magyar gazdaság

Több adónem befagyasztására tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Javasoljuk a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását – mondta Parragh László

Az iparűzési elengedésére és az önkormányzati hatáskörbe tartozó többi adónem befagyasztására tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara(MKIK) – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, az MKIK elnöke.

A kamara elnöke egyértelművé téve az MKIK korábbi javaslatát kiemelte, hogy

nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek lelakhatóvá válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

Ha a kormány egyetért a javaslattal, a vállalkozások mintegy 97 százaléka kapna komoly segítséget a járvány okozta károk mérséklésére.

Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását

- fűzte hozzá Parragh.

Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Javaslatunk célja, hogy az iparűzési adóból származó bevétel kiesését az önkormányzatok ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei

- mondta az MKIK elnöke.

A javaslat összhangban van azzal a kormányzati céllal, hogy a gazdaság motorjait, a kkv-kat átmenetileg tehermentesítsük ebben a válsághelyzetben, amennyire csak lehetséges – emelte ki Parragh László.

Az MKIK elnöke felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban tartott egyeztetésükön arra kérte, hogy a kamara javaslataival segítsen a kormánynak olyan intézkedéscsomag kidolgozásában, amely a kkv-kat segítené.

Parragh László hozzátette:

A főváros által tervezett újraindítási adó bevezetése szembemegy a ­kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal. Elfogadhatatlan a gazdaság motorját jelentő vállalkozások megsarcolása azok megsegítése helyett.

A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, a kormánynak a kis- és közepes vállalkozásokra jelentett veszély elhárítása a legfontosabb, mert ezek adnak munkát a legtöbb magyar embernek.

befagyasztás Parragh László adó iparüzési adó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
Kapcsolódó cikkek