Magyar gazdaság

Energetikai együttműködésről tárgyalt Szijjártó a horvát gazdasági miniszerrel

A tárca közleménye szerint Közép-Európában az energetikai együttműködés mindig kritikus fontosságú volt az országok között.

Hivatalában tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tomislav Coric horvát gazdasági és fejlesztési miniszterrel – közölte a tárca pénteken.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Közép-Európában az energetikai együttműködés mindig kritikus fontosságú volt az országok között. Hangsúlyozták, Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon vásárolhasson gázt.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Magyarország számára kifejezetten jó hírnek nevezték, hogy a jövő év elejétől működésbe áll a horvátok cseppfolyósítottföldgáz-terminálja, amelyen keresztül évente egymilliárd köbméter gáz megvásárlására nyílik lehetőség.

Az ehhez szükséges kapacitást a következő évekre lekötötték, így Magyarországra először érkezik cseppfolyósított földgáz – fűzték hozzá. A magyar és a horvát fél egyaránt elkötelezett az energetikai együttműködés további fejlesztése mellett.

A magyarországi infrastruktúra kiváló lehetőséget biztosít most már minden irányú gáz tranzitszállítására„

– áll a közleményben.

Horvátország Szijjártó Péter földgáz vezeték
Kapcsolódó cikkek