Magyar gazdaság

Hat javaslatról döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Olyan javaslattok születtek a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén, amelyek egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi a pénzügyek intézését.

A hétfői ülésén – a Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium javaslataira építve – hat, a pénzügyek intézését egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tevő pontot fogadott el a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

– mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

  • Mindenhol, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új helyet jelent, és ezzel több tízmilliárd forinttal csökkenhet éves szinten a készpénzforgalom.
  • Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése szintén fontos lépés, aminek következtében éves szinte 2 millióval csökkenhet a személyes ügyintézések száma.
  • Elektronikussá válnak a földhivatali ügyintézés bizonyos részei is – például az ingatlan-ügyintézés és a hitelfelvétel –, ami évente 130 ezer személyes ügyintézést érint.
  • Könnyítést jelent az ingatlan-értékbecslés ingyenessé tétele. Ez a jövőben egy adatbázis alapján történik majd, és fejenként 30 ezer és 50 ezer forint közötti megtakarítást jelent az ügyfeleknek.
  • Hasonló a helyzet a közjegyzői ügyintézés felgyorsulásával, ez 60-70 ezres megtakarítást jelenthet az embereknek.
  • A digitális dokumentumkezelés bevezetése pedig a 6,5 millió bankszámla-tulajdonos számára jelent nagyobb biztonságot pénzügyei intézése során.
  • https://www.youtube.com/watch?v=4AzIkuQG2sU

    A törzs korábbi 44 intézkedéséhez hasonlóan ezek is rövid időn belül bevezetésre kerülnek.

    – tette hozzá Varga Mihály.

    Az ÁSZ üdvözli a készpénzhasználat visszaszorítását

    Az Állami Számvevőszék 2019-ben felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolását a közszférában. A digitalizáció, illetve az online ügyintézés fejlesztését a COVID-19 világjárvány következtében kialakult rendkívüli helyzet különösen időszerűvé teszi.

    A digitalizáció a magyar legjelentősebb kihívása, ami egyben a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés hatékony eszköze is.

    Az adó- és hatósági ügyintézés digitalizálása, illetve a kormányhivatali ügyek „egyablakossá” tétele, valamint digitális platformokra való terelése nemcsak gyorsítja, egyszerűsíti az egyes ügyek intézését, hanem minimalizálja a visszaélésre lehetőséget helyzeteket, továbbá hozzájárul a magyar gazdaság elmúlt években megkezdődött jelentős kifehérítéséhez.

    A készpénzhasználat csökkentése tovább erősíti a magyar gazdaság fenntartható kifehérítését.

    Az Állami Számvevőszék 2019-ben – a 2018-as tevékenységét összefoglaló országgyűlési tájékoztatóban – felvetette a készpénzhasználat teljes felszámolását a közszférában, az integritás növelése, illetve a bürokrácia és az adminisztráció csökkentése érdekében.

    Mindezek alapján nagy jelentősége van a digitalizáció térnyerésének, a digitális ügyintézés kiterjesztésének újabb és újabb területekre – az ÁSZ üdvözli az erre irányuló törekvéseket.

    gazdaságvédelmi operatív törzs pénzügyminiszter Varga Mihály gazdaságvédelem
    Kapcsolódó cikkek