Magyar gazdaság

Két magyar startup is nyert az egészségügyi fejlesztéseivel

A PhoenixOrthosis az agyvérzésen átesettek életét könnyítő segédeszközt fejlesztett ki, a Sineko Global Kft. szoftvere pedig a radiológusokat segíti.

Két magyar startup nyert egészségügyi fejlesztéseikkel az EIT Health InnoStars kiemelt versenyeiben. A két győztes magyar projekt a PhoenixOrthosis, akik egy agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszközt fejlesztettek ki és a Sineko Global Kft., akik találmánya egy, a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló radiológusokat segítő szoftver, a GRAID.

A Headstart programban idén az EIT Health 89 egészségügyi vállalkozást támogatott Európában, köztük 17 csapatot a mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régiókból. Ebben az évben a szervezet a versenyben egy különálló kategóriát hozott létre, amelyben olyan startupok jelentkezését várta, amelyek termékei és szolgáltatásai segítik a koronavírus visszaszorítását és kezelését Európában.

Ilyen, a koronavírus elleni küzdelmet segítő megoldás a magyar nyertes csapat, az előző évi InnoStars Awards döntőse a Sineko Global Kft. találmánya is, a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló strukturált riportálási rendszerrel rendelkező GRAID szoftver, ami radiológusok számára lehet nagy segítség a jövőben.

A megoldás lehetővé teszi a radiológiai eredmények gyors és egyszerű megosztását, ezzel célja a riportálási idő csökkentése és a diagnosztika minőségének javítása. A Headstart programban az összes elődöntős csapat 40 ezer eurót kapott innovációinak továbbfejlesztésére, a nyertesek pedig további 10 ezer euróval lettek gazdagabbak.

EIT Health InnoStars
Kapcsolódó cikkek