Magyar gazdaság

Kétszázezer állást véd meg az új program

A tevékenységüket részlegesen szüneteltetni, létesítményeiket a fertőzés miatt bezárni kényszerülők segítését célozzák – mondta az ITM államtitkára.

A vendéglátás és szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahely megőrzését segítheti az ágazati bértámogatási program – árulta el Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) államtitkára.

A támogatás maximális mértéke a másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint

- mondta Bodó Sándor.

A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a novemberi munkabérek után. Így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A támogatás a tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni, létesítményeiket a fertőzés terjedésének lassítása érdekében bezárni kényszerülő cégek megsegítését célozza:

  • a vendéglátásban foglalkoztatottak átlagos havi bruttó átlagkeresete a legutóbbi adatok szerint 251 724 forint,
  • míg a művészet, szórakoztatás, szabadidő gazdasági ágban dolgozóké pedig 375 276 forint volt.
  • A munkáltatók így munkavállalói túlnyomó többsége esetében teljes mértékben ki fogják tudni használni a bruttó bérek 50 százalékáig terjedő bértámogatást. A juttatást bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, a felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. A támogatás így érdemben segíti a bevételkiesést elszenvedő vállalkozásokat munkavállalóik megtartásában.

    A foglalkoztatók egyszerűen, egy egyoldalas kérelem kitöltésével tudnak pályázni. A kérelmeket a telephelyük, székhelyük szerint illetékes kormányhivatalnál adhatják be. A részletes dokumentáció a munka.hu honlapon található meg.

    turizmus vendéglátó áltagbér szorakoztató bértámogatás Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fizetés
    Kapcsolódó cikkek