Magyar gazdaság

Innováció a hazai hulladékgazdálkodásban

A kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot.

Magyarország a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot.

A hazai hulladékgazdálkodási ágazat stratégiai megújítására azért van szükség, hogy

a keletkező hulladék visszakerülhessen a gazdaságba és ott hasznosuljon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium széles körű iparági és érdekképviseleti egyeztetéseket követően dolgozta ki az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet benyújtott az Országgyűlésnek.

A tervezet kimondja, hogy a környezet és az emberi egészség védelme érdekében, a hulladékot az újrahasználatra való előkészítés, az újrafeldolgozás, vagy az egyéb hasznosítás sorrendjében kell kezelni.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az új hulladékgazdálkodási hatóságot a kormányhivatalok rendszerének szervezeti egységei alkotják a javaslat alapján. A hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más ellenőrző hatósági hatáskörökkel rendelkező szervekkel együtt – januártól szigorúan büntethetik a jogsértőket.

A jövőben azt, aki jelentős mennyiséget meghaladó – azaz ezer kg-ot vagy 10 köbmétert – hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet abban az esetben, ha valaki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – a jelentős mennyiségű hulladék tízszeresét – helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük.

A javaslat új koncessziós modellt hoz létre a hulladékgazdálkodási feladatok ellátására és koordinálására, így az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánfél szervezné meg és látná el.

A vonatkozó uniós irányelvnek való megfelelés érdekében a tervezet az italcsomagolások esetében egy automatákból és kézi visszaváltó helyekből álló visszaváltási rendszert vezet be, amelyben a vásárló a műanyag, alumínium és üveg csomagolási termékek után visszakapja a csomagolás díját.

A javaslat szerint a jövőben az állam meghatározott termékekre vonatkozóan kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet azért, hogy a termékek újrahasználata, valamint a termékekből és csomagolásukból képződött hulladék kezelése egy országos, egységes, integrált rendszerben valósuljon meg.

HULLADÉK szemét újrahasznosítás Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Kapcsolódó cikkek