Magyar gazdaság

Minden tizedik belföldi utazás elmaradt

Az október hónapban eltöltött 1,6 millió vendégéjszakának 39 százaléka az őszi szünetben realizálódott.

Októberben a magyar szálláshelyeken 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el, így a tavalyi belföldi vendégéjszakák 87 százaléka valósult meg – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adataiból.

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek:

  • az összes vendégéjszaka közel felét, 49 százalékát töltötték el itt az utazók,
  • illetve 33 százalék jutott az egyéb és magánszálláshelyekre,
  • míg 10 százalékot panziókban,
  • és 4 százalékot pedig közösségi szálláshelyeken.
  • Fotó: MTÜ

    Az októberi 1,6 millió vendégéjszakának a 34 százaléka a leglátogatottabb 10 településen realizálódott.

    Az elmúlt hónap vendégéjszaka-számai alapján a fővárost Hajdúszoboszló követte, majd Eger, Miskolc, Gyula.

    A TOP 10 települések között vannak még ezek mellett Balatonfüred, Szeged, Hévíz, Zalakaros és Debrecen is. Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák domináltak (átlagosan 80 százalék), a legtöbb külföldi vendégéjszaka Budapestet követően Debrecenben, valamint Szegeden valósult meg.

    Fotó: MTÜ

    Októberben 53 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 212 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezeknek 44 százaléka realizálódott szállodákban.

    További 36 százalék budapesti egyéb és magánszálláshelyeken, 17 százalék pedig közösségi szálláshelyen valósult meg. A külföldieknek leginkább kitett Budapesten szeptemberhez hasonlóan októberben is több volt a belföldi vendég. A fővárosban megszálló összes utazó 77 százalék a hazai volt, az eltöltött vendégéjszakák 60 százalék a szintén belföldiektől származott.

    Fotó: MTÜ

    Az őszi szünet kilenc éjszakáján az ország szálláshelyein 267 ezer vendég szállt meg, ez a teljes októberi vendégszám 43 százaléka.

    A turisztikai térségek közül a legtöbb vendég, 48 ezer a Balaton (18 százalék ), 40 ezer a Mátra-Bükk (15 százalék ) és 21 ezer a Budapest környéke (8 százalék ) turisztikai térségekbe érkezett ebben az időszakban. Az október hónapban eltöltött 1,6 millió összes vendégéjszakából 618 ezer(39 százalék )ebben az időszakban realizálódott, így egyértelműen megállapítható, hogy többen indultak útnak, mint a hónap korábbi napjain.

    vendégéjszaka turizmus Budapest okróber top10 Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)
    Kapcsolódó cikkek