Magyar gazdaság

A második legnagyobb szereplő a Vantage Towers a magyar toronypiacon

A toronyvállalati piac ugyan még kialakulóban van Magyarországon, de nagy fejlődés várható az ágazatban a következő néhány évben.

A Vantage Towers Magyarország infrastruktúrájának a 33 százalékán már más szolgáltatók is jelen vannak, és ez az arány a jövőben dinamikusan bővül majd. A Vodafone csoport tavaly jelentette be, hogy a hatékonyabb eszközhasznosítás és a fenntarthatóság érdekében önálló cégekbe szervezi ki az európai leányvállalatainál működő passzív bázisállomás- elemeket – úgymint a tornyait, antennatartó szerkezeteit, áramellátó berendezéseit és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló helyiségeit, konténereit és az azokhoz kapcsolódó klímaberendezéseket illetve beltéri antennarendszereit.

A Vantage Towers néven megalakuló cég Európa piacvezető torony-infrastruktúra vállalata lesz mintegy 68 ezer makro bázisállomással, valamint 5,8 ezer mikro bázisállomással.

A vállalat tevékenysége Európa-szerte kilenc országra terjed ki. A Vodafone Magyarország is csatlakozott a csoportszintű kezdeményezéshez, és november elsejétől a Vantage Towers Magyarország felel a Vodafone hazai báziállomásaiért és a hozzátartozó infrastruktúráért. A vállalatnak 2043 bázisállomása van, amelyből 765 önálló szerkezetű torony, 1176 épületekre szerelt állomások, továbbá 102 beltéri egységgel rendelkezik, és a 2043 bázisállomáson már 3054 betelepülés van, vagyis más szolgáltatók is igénybe veszik az állomásokat.

Fotó: AFP

A toronyvállalati piac ugyan még kialakulóban van Magyarországon, de jelenleg a Cetin a legnagyobb szereplője körülbelül 2300 toronnyal (a Vantage Towers Magyarország a második). Szintén fontos szereplő az Antenna Hungária, amely – egyébként a Cetinnek és a Telenornak a 25 százalékos tulajdonosa – 300 körüli tornyot birtokol, ugyanennyivel rendelkezik az Invitech, illetve a Pannon Antenna Zrt.-nek is vannak önálló bázisállomásai.

Jelentős növekedési potenciál van a Vantage Towers Magyarországban, mert olyan új modellek vannak kialakulóban, mint például a privát hálózatok, amikor egy gyárnak, intézménynek, egyetemnek, vagy akár az agráriumban egy földterületnek saját hálózata lesz

– mondta Budai J. Gergő, a Vantage Towers Magyarország vezérigazgatója. Hozzátette, az 5G is nagy potenciál, mivel 2023-ig illetve 2025-ig bizonyos kiépítési kötelezettségeket kell a szolgáltatóknak teljesíteni, ahogy fejlődik a technológia, jönnek a távműtétek és az önvezető autózások világa, egyre inkább kislefedőkre is szükség lesz. Az IoT (Internet of Things – dolgok internete) is nagy fejlődési lehetőséget tartogat, egyre több eszközt kapcsolunk rendszerbe. Továbbá a vezeték nélküli internet szolgáltatás is nagy potenciált jelent, és a beltéri állomások száma is folyamatosan növekszik – tette hozzá.

Vodafone Budai J. Gergő toronyinfrastruktúra Vantage Towers
Kapcsolódó cikkek