Magyar gazdaság

Az év eleji esésnek mindössze az egyharmadát sikerült eltüntetni

A fogyasztói bizalmi index trendje ötödik hónapja, július óta csökken, míg a havi mérséklődés mértéke most decemberben volt a legjelentősebb.

A fogyasztói bizalmi index trendje ötödik hónapja, július óta csökken, míg a havi mérséklődés mértéke most decemberben volt a legjelentősebb (5,5 pont) – írja a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményében.

November elején, még a járványügyi korlátozások bevezetése előtt ugyan átmenetileg minimálisan emelkedett az index,

az év utolsó hónapjában mért -38,5 pont azonban megegyezik a tavaszi pánikot követő első hónap, azaz május még nagyon alacsony értékével.

Fotó: GKI

Áprilisban legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Itt ez a hónap újabb romlást hozott,

így decemberre az áprilisi zuhanásnak mindössze egyharmadát sikerült eltüntetni.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen romlónak értékelte, így e mutató az áprilisi esés 40 százalékát tudta visszaépíteni.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése jelentősen romlott decemberben, az áprilisi zuhanásnak itt is csak 40 százalékát sikerült ledolgozni. Bár áprilisban a sokkhatás legkevésbé a lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességének megítélését érintette, augusztusban jelentős romlás következett be, azóta alig változott az értéke.

Decemberben kissé csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. Ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit novemberhez képest közepesen romlónak érzékelték az emberek.

GKI Gazdaságkutató Zrt. koronavírus fogyasztói bizalmi index második hullám
Kapcsolódó cikkek