Magyar gazdaság

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta a júliusban 8,7 százalékon elért két éves csúcs óta folyamatosan csökken.

Októberben az EU-ban stagnált, az euróövezetben pedig csökkent a munkanélküliségi ráta, de mindkét régióban egy százalékponttal haladja még meg az egy évvel korábbit az statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Fotó: Getty Images

Az euróövezet 19 tagállamában októberben szezonális kiigazítással 8,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a szeptemberi 8,5 százalékról. Egy évvel ezelőtt, 2019 októberében 7,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta a júliusban 8,7 százalékon elért két éves csúcs óta folyamatosan csökken.

Az Európai Unió 27 tagállamában szezonális kiigazítással 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki, a szeptemberivel megegyező. Egy évvel korábban 6,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Az Eurostat kimutatása szerint az idén októberben 16,236 millióan voltak munka nélkül az Európai Unióban,

ebből 13,825 millióan az euróövezetben. A szeptemberihez képest a munkanélküliek száma 91 ezerrel csökkent az EU-ban és 86 ezerrel az euróövezetben. Az egy évvel korábbit az EU-ban 2,186 millióval, az euróövezetben 1,692 millióval haladta meg a munkanélküliek száma az idén októberben.

Az Eurostat munkanélküliségi felmérése nem nyújt pontos képet a koronavírus-válság nyomán kialakult feszült foglalkoztatási helyzetről, mert nem jelenik meg benne az állami támogatással fenntartott kiterjedt részmunkaidős foglalkoztatás. A felmérés csak az aktívan munkát keresőket és az elkövetkező két hétben munkavégzésre rendelkezésre állókat tekinti munkanélkülinek.

Európai Unió euróövezet munkanélküliségi ráta
Kapcsolódó cikkek