Magyar gazdaság

Felújítási hitel: hatvanezer forint alatt lehet az induló törlesztő

Erős lehet a kereslet a februártól induló, állami támogatású otthonfelújítási kölcsön iránt, amelynek az induló törlesztőrészlete is 60 ezer forint alatt lehet.

Az eddig ismert paraméterek alapján, és a támogatás teljes kihasználását feltételezve

havi 58 ezer forint környékén alakulhat a februártól elérhető, kamattámogatott otthonfelújítási induló törlesztőrészlete,

az állami támogatás folyósítását követően pedig ennek hozzávetőleg a felére eshet az igénylők havi terhe. (Utóbbi természetesen függ a felújítás befejezésének és az állami támogatás folyósításának időpontjától is.) Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos jövedelmű család normál hitelbírálat mellett is fel tudja venni a támogatott kölcsön maximális összegét, feltételezve persze, hogy egyéb, nagyobb összegű hiteltartozása nincsen.

Orbán Viktor miniszerelnök hétvégi bejelentése szerint a gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig, kedvezményes, maximum három százalékos kamatozású, lakás-felújítási hitellel segítik, amelynek a futamideje legfeljebb tízéves lehet.

Fotó: Shutterstock

A támogatott hitelkonstrukció a január elsejével induló otthonfelújítási programhoz kapcsolódik:

ennek lényege, hogy a gyermekes, illetve gyermeket váró családoknál a felújítási költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot az állam utólagosan megtéríti. Fontos ugyanakkor, hogy a támogatás igényléséhez az anyag- és munkaköltségeket számlával igazolni kell.

A legfeljebb évi három százalékos, kedvezményes kamat révén igen olcsó finanszírozáshoz jutnak az érintett családok:

a piacon most jellemzően 5-6 százalékos, éves kamattal érhetők el a nagyobb lélegzetű lakásfelújításoknál reális alternatívaként szolgáló szabad felhasználású jelzáloghitelek, amelyeknél – a tíz éves futamidőt, és a hatmillió forintos, maximális hitelösszeget feltételezve – 63 ezer és 66 ezer forint között alakulna a kezdőrészlet, miközben számolni kell a törlesztőrészletbe be nem épülő induló költségekkel is.

Azzal, hogy az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is finanszírozni lehet a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást. Akár 100 ezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetően

– mondta a támogatott konstrukció megjelenésének híre kapcsán Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a lakásfelújításra vonatkozó hitel két szempontból is praktikus lehet. Egyrészt a felújítást tervező családok már a munkálatok megkezdése előtt pénzhez juthatnak, másrészt pedig a hitelszakértők már a kölcsön felvétele előtt segíthetnek abban, hogy milyen költségeket milyen arányban térít vissza az állam a felújítást végző családoknak támogatás formájában. Balogh László szerint így jobban elkerülhető az olyan kellemetlen meglepetés, amikor a felújítást követően derül ki egy kiadásról, hogy mégsem jár vissza utána állami támogatás.

Az ingatlan.com adatai szerint 2020-ban 425 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a magánszemélyek és az ingatlanközvetítők,

18 százalékukat felújítandóként kínálták eladásra. Az újszerű és felújítottak aránya 30 százalékos volt, így elmondható, hogy a jobb állapotú ingatlanok piacképesebbek, és könnyebben is értékesíthetők. A kínálati piacon idén megjelent fővárosi lakásoknak a 20 százalékára fér rá a korszerűsítés az eladók szerint, a megyeszékhelyeken és kisebb városokban a felújítandó lakások aránya 16 és 15 százalékos, a községekben pedig több mint 20 százalékot tett ki. A 2020-ban energetikailag besorolt ingatlanok majdnem fele átlagos vagy annál rosszabb kategóriába tartozik. Ezek közül az átlagos minősítésű energiatanúsítványt kapott ingatlanok aránya csupán 10 százalék, ami az ingatlan.com szakértője szerint intő jel lehet a lakásállomány minőségére vonatkozóan.

ingatlanfelújítás Otthonfelújítási program
Kapcsolódó cikkek