Magyar gazdaság

Folytatódnak a Brexit-tárgyalások

Folytatódnak az egyeztetések az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről.

Folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről – közölte London és Brüsszel vasárnap.

A bejelentés előtt Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonos megbeszélést tartott.

A rövid egyeztetés után kiadott közös közlemény szerint a két vezető beszélgetése hasznos volt, áttekintették a még megoldásra váró, nagy horderejű kérdéseket.

Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA pool

A több mint egy éve tartó tárgyalássorozat okozta kimerültség, az eredmény nélkül lejárt új és még újabb határidők ellenére úgy gondoljuk: jelenleg az a felelősségteljes megoldás, ha megtesszük a még szükséges lépéseket

– fogalmaz a közlemény.

Ennek érdekében Boris Johnson és Ursula von der Leyen arra utasította a két tárgyalóküldöttséget, hogy folytassák a tárgyalásokat, és igyekezzenek feltérképezni, hogy még ebben a késői időszakban is elérhető-e a megállapodás.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense pénteken az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy mindkét fél hibája az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló megállapodás esetleges elmaradása . Hozzátette ugyanakkor: a helyzet „nem annyira vészes”, hiszen az elkészült hatszáz oldalas dokumentum megteremtheti a status quót a felek között.

A szakértő furcsállta, hogy még mindig nem sikerült megegyezni a versenyjog kérdésében, a halászati politikában és az úgynevezett dinamikus igazodásban, amely azt kívánja szabályozni, hogy az Egyesült Királyság hogyan igazodjon az új uniós szabályokhoz. Mint mondta, a mostani helyzetet az okozza, hogy a britek a versenyjog kérdésében és a halászati politikában „kötik az ebet a karóhoz” annak ellenére, hogy az Európai Unió álláspontja a tárgyalások kezdete óta az, hogy az egységes piachoz való hozzáférést csak bizonyos szabályok elfogadása mellett tudja garantálni.

Az EU már jelezte, hogy amennyiben nincs megállapodás, kölcsönösség alapján egy újabb, hat hónapos átmeneti időszak veheti kezdetét január elsején – fűzte hozzá Gálik Zoltán.

 

Brexit Ursula von der Leyen Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek