Magyar gazdaság

Leállt a forgalom a legfontosabb brit kikötőben

A doveri kompterminálokból „további értesítésig” sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát.

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint

a kompterminálokból „további értesítésig” sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát.

Fotó: Andrew Aitchison/In pictures/Getty Images

Ez olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik. Az átkelő teherforgalomban gyakori, hogy csak a pótkocsikat viszik fel a kompokra, és ezeket a szerelvényeket a szemközti parton várják helyi szállítmányozó cégek nyerges vontatói.

A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben.

A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó forgalmat az intézkedés nem érinti.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt

a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

Wright szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni. Az FDF vezetője felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen vegye rá Franciaországot a korlátozás feloldására.

Újabb csapás a brit kiskereskedelemre

Katasztrófát okoznak a kiskereskedelemben a vasárnap életbe léptetett legszigorúbb korlátozások Londonban és Délkelet-Angliában, ellehetetlenítve a karácsonyi vásárt.

 

 

koronavírus Dover Nagy Brittania
Kapcsolódó cikkek