Magyar gazdaság

Újabb csapás a brit kiskereskedelemre

Katasztrófát okoznak a kiskereskedelemben a vasárnap életbe léptetett legszigorúbb korlátozások Londonban és Délkelet-Angliában, ellehetetlenítve a karácsonyi vásárt.

A Brit Iparszövetség (CBI) hét végi figyelmeztetése szerint újabb csapást mér az egyébként is nehéz helyzetben lévő kiskereskedelmi vállalkozásokra a kormány pálfordulása. Boris Johnson miniszterelnök a múlt héten még nem volt hajlandó „elhalasztani a karácsonyt” a koronavírus-járvány miatt, szombaton azonban kénytelen volt bejelenteni, hogy

egy, az eddiginél 70 százalékkal fertőzőbb vírustörzs megjelenése következtében a legmagasabb járványkészültségi fokozatnál is szigorúbb, 4-es szintű korlátozások lépnek életbe vasárnaptól Londonban és Délkelet-Angliában.

Az Egészségügyi Világszervezet Twitter-oldalán közölte, hogy szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság vezetőivel az új koronavírustörzs miatt, a holland kormány pedig vasárnap reggel hat órától egyelőre január 1-jéig felfüggesztette minden, az Egyesült Királyságból érkező repülőjárat fogadását, miután találtak valakit, aki az új vírustörzzsel fertőződött meg. Lépésüket tübb EU-s ország követte.

A 4-es szintű korlátozás azt jelenti, hogy az érintett területen élőknek otthonról kell dolgozniuk, és csak meghatározott indokkal hagyhatják el a lakóhelyüket, csupán kivételes esetben utazhatnak külföldre.

Bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, például fodrászatok és szépségszalonok.

Az érintettek karácsonykor sem találkozhatnak máshol élő családtagjukkal, és az eredeti tervekkel ellentétben az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is öt helyett csak egyetlen napon, december 25-én jöhetnek össze legfeljebb három különböző háztartás lakói.

A londoni Oxford Street
Fotó: Maciek Musialek / NurPhoto/AFP

Az érintett boltok és szolgáltatások számára „abszolút katasztrófát” okoz a kormány döntése, hiszen gyakorlatilag véget vet a karácsonyi vásárnak. A londoni kereskedelmi és iparkamara felszólította a kormányt, hogy ideiglenesen mentesítse a bezárni kényszerült boltokat az adófizetés alól, és további anyagi segítséget sürgetett a CBI mellett a kiskereskedőket tömörítő British Retail Consortium (BRC) is.

A kiskereskedők több millió fontot fektettek be, hogy biztonságossá tegyék az üzletüket, és a közegészségügyi szakértők szerint a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok csak minimális hatással voltak a vírus terjedésére

– hangsúlyozta Helen Dickinson, a BRC vezérigazgatója, aki szerint a szektornak heti kétmil­liárd fontos forgalomkiesésre kell számítania, az idén immár harmadszor. A vírus gyors terjedése miatt ugyanis Angliában a tavaszi után egy második országos zárlatot voltak kénytelenek elrendelni novemberben, ami azonnal visszavetette az előtte hat hónapig növekvő kiskereskedelmi forgalmat; a korlátozásról két hete álltak vissza a többfokozatú készenléti rendszerre.

A BRC adatai szerint

a legtöbb bolt jelentős árukészletet halmozott fel a karácsonyi vásár utolsó napjaira, miután az online kereskedők jelezték, hogy a forgalom megnövekedése miatt nem tudják garantálni időben a kiszállítást. Ez a készlet most a nyakukon marad, a korlátozás pedig további több ezer munkahely elvesztéséhez vezethet.

Arányaiban egyébként is az eredetileg több mint hárommillió embert foglalkoztató kiskereskedelemben szűnt meg a legtöbb állás a járvány miatt. Június és szeptember között 78 ezerrel csökkent a szektorban foglalkoztatottak száma az Egyesült Királyságban, míg országosan összesen 475 ezer munkahely szűnt meg.

koronavírus járvány Boris Johnson Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek