Magyar gazdaság

Megtízszerezi az értékelt szervezetek számát az ÁSZ

Nagyjából 1560 szervezetet értékelt 2020-ban az Állami Számvevőszék, a folyamatban lévő ellenőrzések pedig összesen további 8600 szervezetet érintenek.

Nagyjából 1560 szervezetet értékelt 2020-ban az Állami Számvevőszék, a folyamatban lévő ellenőrzések pedig összesen további 8600 szervezetet érintenek – összegzett évértékelésében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Minden korábbinál nagyobb hatást gyakorlunk a közpénzügyek fejlesztésére, köszönhetően az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek.

Domokos László rámutatott: a COVID-19 világjárvány a számvevőszéket is új kihívások elé állította, az ÁSZ ugyanakkor nemcsak ellátta a törvényekben meghatározott feladatait, hanem tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységével nagy hangsúlyt helyezett az értékelt szervezetek támogatására.

A 2020-as esztendő történelmi év volt az Állami Számvevőszék életében – mondta el Domokos László. 150 éve, 1870-ben kezdte meg működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 30 éve indult újra a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon. Az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre – húzta alá Domokos László.

Fotó: ÁSZ

Történelmi év egy történelmi évben

Az ÁSZ elnöke kiemelte:

2020-ban a COVID-19 világjárvány alapjaiban befolyásolta az életünket.

Elmondta: folyamatosan biztosítottuk az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző funkcióját, illetve nagy hangsúlyt helyeztünk a védekezésben érintett szervezetek – például önkormányzatok, kórházak, szociális és köznevelési intézmények, egyéb költségvetési, illetve államháztartáson kívüli szervek – aktív támogatására. Emellett az online térben nemzetközi konferenciákat, szemináriumokat, munkacsoportüléseket, képzéseket, tudásmegosztó rendezvényeket szervezett az ÁSZ, illetve önteszteket tett közzé.

Azzal ünnepeltük meg a kettős jubileumi évünket, hogy átadtuk, megosztottuk a tudásunkat, tapasztalatainkat

– emelte ki Domokos László. Hozzátette: „ezzel értéket teremtettünk, hiszen a világjárvány időszakában aktívan járultunk hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez és támogattuk a jól irányított államot. Jól alkalmazkodtunk a megváltozott körülményekhez – értékelt az elnök.

Az ÁSZ célja a közpénzügyek fejlesztése

Domokos László rávilágított: a változások közepette sem veszítettük szem elől, hogy feladatunk a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások, illetve szakembereink tényekre alapozott következtetései adják a kiinduló alapot. A számvevőszéki munka célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a tények rögzítése, ezáltal a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása– világított tá az ÁSZ elnöke.

Az elmúlt években elvégzett szervezeti, szakmai, módszertani, illetve technológiai fejlesztések mind ahhoz járultak hozzá, hogy az Állami Számvevőszék képes legyen válaszokat adni a 21. század, vagyis a digitalizáció korának kihívásaira. Mindez azt is eredményezte, hogy felkészülten fogadtuk a világjárványt, képesek voltunk reagálni a váratlan változásokra – összegzett az elnök.

Dinamikus hatásnövekedés

2020-ban az Állami Számvevőszék 217 jelentést hozott nyilvánosságra, az ellenőrzések 1560 szervezetet érintettek. 2019-ben 1350, 2018-ban pedig 806 szervezetet ellenőrzött az ÁSZ – idézte fel az ÁSZ elnöke. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg folyamatban lévő ellenőrzések további 8600 szervezetet érintenek.

Mindez azt mutatja, hogy két év alatt megtízszerezzük az értékelt szervezetek számát, ami rendkívül dinamikus hatásnövekedést jelez

– mutatott rá Domokos László.

2020 márciusától – a COVID-19 világjárvány magyarországi megjelenésétől – az ÁSZ nagy hangsúlyt helyezett a kórházak támogatására. Több éves ellenőrzési és elemzési tapasztalatainkkal támogattuk az egészségügyi ellátórendszer vezetésirányítási és integritási rendszereinek fejlesztését – mondta el Domokos László.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években elvégzett, kórházakat, illetve egészségügyi szakrendelőket érintő ellenőrzéseivel az ÁSZ támogatta a törvényi előírások, gazdálkodási szabályok betartását, ami megalapozza a kórházak hatékony működését, és így hozzájárul a COVID-19 világjárvány elleni hatékony védekezéshez is– világított rá Domokos László. Hozzátette: a 2020-ban lezárt ellenőrzéseink már azt jelezték, hogy előrelépések történtek a kórházak gazdálkodási fegyelmében, a gazdálkodási protokollok betartásában.

ÁSZ elemzések és a COVID-19

2020-ban – jelentéseink mellett – 30 elemzést is készítettünk – összegzett Domokos László. Kifejtette: ezekben a szakértő elemzőink olyan fontos témákat dolgoztak fel, mint a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése, a digitális adózási kérdései, az államadósság-kezelés, a magyar lakosság pénzügyi biztonsága, és egészségügy, illetve a korrupció megelőzése.

Elemzőink kiemelten fókuszáltak a COVID-19 világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak bemutatására, illetve törekedtek arra, hogy feltárják azokat a dilemmákat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megtalálja a kivezető utat a világjárvány okozta válságból – mondta el az ÁSZ elnöke.

Domokos László felidézte a december elején nyilvánosságra hozott elemzést, amelyben az ÁSZ szakértői rávilágítottak, hogy a hatékony adópolitika, az adóterhek csökkentése és a fenntartható kifehérítés folytatása nagyban hozzájárulhat a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz.

Amagyar gazdaság európai uniós szinten is kiemelkedő mértékű kifehérítése, az áfa befizetés jelentős erősödése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét támasztja alá – mutatott rá az elnök.

Minden településre eljut az ÁSZ

Fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális állam fejlődése, kutatás-fejlesztési források felhasználása, a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenysége – többek között ezeket a témákat is értékeli az Állami Számvevőszék 2021 első félévében – mondta el Domokos László. Az ÁSZ hamarosan megkezdi továbbá a 2020-as zárszámadás ellenőrzését, illetve véleményezi a 2022-es költségvetést.

2021-ben folyatódik az önkormányzatok monitoring típusú ellenőrzése. Az ÁSZ minden településre eljut, 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal korrupció elleni védettségét értékelik a számvevőink – emelte ki évértékelésében az Állami Számvevőszék elnöke.

Domokos László rámutatott: a rendszerszintű értékelés támogatást nyújt a szabályok betartásához, ami megalapozza az önkormányzatok hatékony működését, emellett a COVID-19 világjárvány időszakában hozzájárul a megnövekedett korrupciós kockázatok elleni eredményes védekezéshez.

Domokos László Állami Számvevőszék (ÁSZ)
Kapcsolódó cikkek