Magyar gazdaság

Szélsőségesen eltérő reakciók az ipa felezésére az önkormányzatoktól

Az ellenzéki önkormányzatok kivégzésként, a kormánypártiak fontos munkahelyvédelmi intézkedésként értékelték az iparűzési adó tervezett felezését. Kósa Lajos szerint a kormány többféle módon is támogatni kívánja az önkormányzatokat.

Az önkormányzatiság kivégzését vizionálta Karácsony Gergely főpolgármester és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az Orbán Viktor miniszterelnök által szombaton bejelentett újabb vállalkozás- és családsegítő intézkedések bejelentése után. Karácsony szerint az iparűzési felezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot, miközben a vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget. A Magyar Önkormányzatok Szövetség elnökségének nyilatkozata szerint

ez az adófajta adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ezért az önkormányzati szolgáltatások kerülhetnek veszélybe.

Karácsony Gergely szerint az önkormányzatok eddig is a tönk szélén álltak ezért a mostani bejelentés „maga a kivégzés”.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ)ugyanakkor arról számolt be, hogy támogatják az intézkedéseket. Szita Károly, a szervezet elnöke azt is kiemelte, hogy az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány. Szita közlése szerint

a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében.

Mint írta, „ezért azonban közösen kell tenni.” Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat.

A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét – értékelt az MJVSZ elnöke. Hozzátette:

a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja” – fogalmazott Szita Károly.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Kósa Lajos szerint többféle módon is támogatni kívánja a kormány az önkormányzatokat: kaphatnak projekttámogatást és lazíthatnak egyes szabályokon, így például a hitelfelvételt és annak elköltését szabályozó törvényeken. A részletekről a kabinet várhatóan januárban dönt, amikor már a legtöbb településen összeállították a járványköltségvetést.

A korábbi debreceni polgármester – aki jelenleg a Fidesz alelnöke is – kiemelte: „a legfontosabb kérdés egy ilyen válság esetén, hogy megvédjük a fizetéseket és a munkahelyeket. Ha a válság végén nem lennének munkahelyek és munkahelyeket adó vállalkozások, akkor fizetés sem lenne és akkor nincsen a válságból kilábalás. Ennek a legjobb módszere az adócsökkentés: nem a városoktól veszünk el, hanem otthagyunk pénzt a vállalkozóknál és az embereknél” – vázolta fel Kósa Lajos.

Nem a főpolgármesternek kell pénzügyi segítség, hanem a budapestieknek – írta a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Facebook-oldalán. Kocsis Máté a bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester bírálataira reagált. A kormánypárti politikus Karácsony Gergely főpolgármesternek azt üzente: „a járvány gazdasági hatásait enyhíteni kell, nem hisztizni, főpolgármester úr!” Kiemelte:

a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adójának csökkentése most azért elengedhetetlenül szükséges, hogy a világjárvány gazdasági hatásait túléljék. Azért, hogy jobban meg tudják tartani a munkahelyeket.

„A budapesti vállalkozásoknak nincs százmilliárdnyi tartaléka, Karácsonyéknak van, Tarlóstól örökölték” – fogalmazott Kocsis Máté azt is hozzátéve: emellett Budapest így is a legnagyobb bevétellel rendelkező magyar város.

Miniszterelnök bejelentése az iparűzési adó felére csökkentéséről találkozik a gazdasági szereplők elvárásával, nagyon nagy segítséget jelent – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Van egy nagyon erős véleménykülönbség a jobboldali és a baloldali politikai megközelítések között, hogy hogyan kell egy válságot kezelni. Nekünk meggyőződésünk, hogy nem adóemeléssel és megszorításokkal, hanem adócsökkentéssel

– mondta Kósa Lajos. A kamara vezetője hangsúlyozta: az iparűzési adó addig van, amíg van ipar és működnek a cégek. A válság azonban éppen a cégeket lehetetleníti el.

szita károly Orbán Viktor helyi iparűzési adó gazdaságvédelem
Kapcsolódó cikkek