Magyar gazdaság

Újabb 500 művész kap előadói gyorssegélyt

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte a segélyek folyósítását a koronavírus második hullámában bevezetett korlátozó intézkedések miatt nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. A beérkezett kérvények alapján az EJI Elnöksége mintegy félezer zenész, táncos, színész és artista számára állapított meg rendkívüli szociális támogatást. A támogatások átlagos mértéke 70 000 Ft, a kifizetés holnap estig lezárul.

Az újabb szolidaritási intézkedést az indokolta, hogy a miatt országszerte betiltott rendezvények továbbra is az előadóművészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot. A rendkívüli szociális támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő előadóművész (zeneművész, színművész, táncművész, artistaművész) azonos feltételekkel igényelhette.

A támogatások differenciáltak voltak, mértékük alapvetően az eltartottak számától és attól függött, hogy van-e a családban más, jövedelemmel rendelkező személy.

Az intézkedéssorozatot az EJI szervezete rekordidő alatt hajtotta végre. Az EJI tartalékot is képzett az elkülönített forrásból, arra számítva, hogy a következő hónapokban szükséges lesz az újabb támogatás az előadóművészek számára.

Fotó: Pixabay

A szolidaritási intézkedéssel kapcsolatban az EJI ismételten hangsúlyozta, hogy bízik abban, hogy a fellépési lehetőség nélkül maradt előadóművészek állami és más források segítségére is mielőbb számíthatnak. Továbbra is alapfeladatának tartja ugyanakkor a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív, jelen esetben akár életmentő segítség is.

A mostani rendkívüli támogatás az EJI második kezdeményezése idén,

tavasszal az egyesület 90 millió forintos segélyezési keretet állapított meg, amelyet áprilisban és májusban folyósított a legnagyobb bajba került előadók megsegítésére.

A szervezet saját forrásból segíti az előadókat: a támogatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket a művésztársadalom maga termel meg.

előadói jogdíj művészek EJ
Kapcsolódó cikkek